Quicktips 5

Vanalles om te leren omgaan met het programma...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Quicktips 5

Bericht door jangske » 16 jun 2017, 14:38

1. Beveilig een PDF presentatie.
Als je Photoshop gebruikt om een PDF Presentatie Slideshow te maken (onder het Automate submenu van het File menu) zodat je je klanten kennis kunt laten nemen van je vooruitgang maar bezorgt bent dat deze de Foto's kan uitprinten op een Photo Kwaliteits printer waarna men je niet meer nodig heeft dan kun je het volgende doen. Wanneer je zover bent om de PDF op te slaan en geklikt hebt op de PDF Presentation in het menu kijk dan naar de Output Options, kies hier voor Presentation en klik op Save. Dan verschijnt het PDF options dialoogvenster.

Onder Security (Beveiliging) in de Opties links zet je de checkbox aan voor Use Password to Restrict Printing and Editing and Other Tasks onder Permissions. Vul een Wachtwoord in en onthoud deze. Zorg er voor dat je Printing Allowed en Changes Allowed op None zet, klik op Save PDF en het zal je wachtwoord nogmaals vragen. Als je dan nu je presentatie verstuurd naar iemand kan deze de presentatie wel bekijken, maar de Printknop zal zijn uitgeschakeld. Zelfs al hebben ze de volledige versie van Acrobat in hun bezit, dan zullen ze nog niet in staat zijn om je foto's of afbeeldingen te kopieeren en printen. (er van uitgaande dat ze geen screenshots nemen en genoegen nemen met de kwaliteit hiervan)

2. Versnel Batch Actions.
Als je wel eens gebruik maakt van Batch Actions en je hebt een map vol afbeeldingen dan merk je al snel dat het erg traag kan gaan. Dit komt door de History States die worden aangemaakt. Gebruik je de normale History States(20), dan wordt er ook voor iedere afbeelding zoveel gemaakt als in de Batch nodig zijn voor iedere afbeelding. Om dit nu sneller te laten gaan zijn er 2 dingen die je kunt doen. In de History palette's flyout menu, onder History Options, zet je de checkbox for Automatically Create First Snapshot uit. Als 2de Optie is er natuurlijk de optie om in de instellingen van Photoshop zelf te gaan aanpassen dat de History verminderd wordt. Ga naar de General sectie en verlaag de History State van 20 naar 2 en klik op OK. Je zult merken dat het plots wel snel kan gaan. Vergeet natuurlijk niet om na de Batchprocces de History States terug te zetten naar de normaal gewenste 20 of wat je ook standaard hebt ingevuld.

3. Een Path (Pad) maar een halve Stroke geven?
Veel gebruikers zijn zich er niet van bewust, maar als je een Path opzet, en je wilt deze voorzien van een Stroke, dan kun je ook bijvoorbeeld maar de helft ervan een Stroke geven. (rechtermuisknop op de Path en gebruik maken van de gewenste Tool) Hoe? Als volgt, na het trekken van de Path hoef je stomweg alleen de Selection tool te gebruiken om dat deel te selecteren welke je de stroke wilt geven, en alles wat binnen de selectie valt van je Path zal de Stroke wel krijgen, wat er buiten valt niet. Mjah, dat hadden we zelf wel kunnen bedenken he...

4. Twee keer Meten 1 keer Kijken.
Als je bijvoorbeeld een object wilt meten, (een doos bijvoorbeeld) en je hebt de hoogte en breedte nodig dan kun je deze maten in een keer krijgen. Open eerst de Info palette, dan kun je aan het eind ook het resultaat zien. Haal je Measure tool tevoorschijn (Shift-I tot je het lineaaltje ziet) en trek dan de lijn langs de eerste rand, vervolgens laat je de muis los, drukt de Alt toets in (Mac: Option) klikt op het eind van de eerste lijn en trekt de lijn door in een andere richting. Je zult zien dat er nog een lijn verschijnt. Kijk nu in de Info palette en je ziet dan 2 maten vermeld onder D1 en D2.

5. Voeg paden (Paths) toe aan je Actions.
Als je Actions gebruikt, en je zou graag een Pad (Path) willen toevoegen aan de Action dan kan dat. Echter, voordat je begint met het opnemen van je action moet je eerst deze tekenen. Als je klaar bent met het pad en je bent zover om deze toe te voegen in je action ga dan naar het Action Palette flyout menu, kies voor Insert Path en deze zal worden opgenomen in de Action.

6. Voeg toe aan je selectie doormiddel van de Channels Palette.
Als je de Channels Palette open hebt en meerdere Alpha Channels (Kanalen) hebt dan kun je een Alpha Channel als selectie laden doormiddel van de Control toets (Mac: Command toets), druk deze in en klik direct op de gewenste Channel naam. Dit laad de selectie onmiddelijk. Een nog betere tip is als je de Control (Command) toets samen met de Shift toets indrukt. Als je dan klikt op een andere Alpha Channel dan voegt dit toe aan je huidige selectie. Zo kun je doorgaan met toevoegen tot je geen Alpha kanalen meer over hebt...

7. Verschuif meerdere Curve punten tegelijk.
Als je werkt in de Curves dialoogvenster (Command-M [PC: Control-M]) en je wilt meerdere punten tegelijkertijd actief maken klik dan eerst op een punt om het te activeren, houd dan de shift toets ingedrukt en klik op nog een punt. Zolang je de Shift toets ingedrukt houd kun je zoveel punten aanklikken als je maar wilt.

8. Laat Photoshop je voorkeur opslaan.
Indien je het nodig vindt om de huidige voorkeuren weg te gooien (als je ergens problemen ondervindt bijvoorbeeld) dan hoef je niet je harde schijf uit te pluizen. Alles wat je moet doen is PC: Control-Alt-Shift (Command, Option, and Shift keys) indrukken als je Photoshop opstart. Photoshop begroet je dan met een dialoogvenster met de vraag of je de voorkeuren wilt verwijderen. Klik op ja en Photoshop maakt een nieuwe fabrieksklare voorkeur aan voor je.

9. Verborgen Magnetic Pen Tool Opties.
De meeste gebruikers weten niet van het bestaan van de Magnetic Pen Tool. Echter, deze bestaat wel. De bedoeling van deze tool is dat je gemakkelijk langs duidelijke randen kunt tekenen en de pen deze lijnen automatish volgt. Om deze tool eens uit te proberen klik je de Freeform Pen Tool aan, en kijk dan eens bovenaan in je opties. Daar zie je dan een optie "Magnetic" welke je kunt aanvinken. De beloofde opties vind je er direct links van onder de dropdown menu naast de Custom shape. Heb je toch echt eens iets nieuws geleerd nu? Ps, mocht je de Tool even willen testen en je ontdekt dat Control Z niet werkt, probeer dan eens de Delete toets uit, hiermee behoren de laatste vastzetpunt verwijderd te worden. Echter heb ik het idee dat deze techniek nog een beetje in de kinderschoenen staat want ik merkte enkele keren dat de gehele te maken selectie verdween met delete. Het blijft echter de enige manier om iets ongedaan te maken met deze Tool en het is ook niet mogelijk om even te stoppen buiten je spatietoets om waarmee je je handtool krijgt om je werk te kunnen verschuiven zoals met bijna alle Tools.

10. Laat Global Light voor jou werken.
Het probleem, je gebruikt een Drop Shadow op een laag, en later op een andere laag Bevel and Emboss. In de opties van de Layer Style dialoog merk je dat de positie van de Drop Shadow veranderd is toen je de hoek van de Bevel aanpaste. Waarom gebeurd dit? Dit komt omdat Adobe gebruik maakt van Global Light. Het idee hierachter is dat als je meerdere lagen hebt de schaduwen altijd natuurlijk lijken te verlopen. Echter, jij hebt natuurlijk net een afbeelding waarin dit niet moet en geen zorgen, het kan. De oplossing is simpel, als je in de Layer Style dialoog venster zit vink dan Use Global Light uit. Nu kun je deze laag bewerken zoals je wilt zonder dat alles verpest wordt.

11. Verhelp ronde hoeken in je Selectie probleem.
Gebeurd het steeds als je een rechthoekige selectie maakt dat je ronde hoeken krijgt? Waarschijnlijk heb je in de opties bovenaan geen 0 (nul) maar een hoger getal staan bij Feather. Zet deze terug op 0 en weg is je probleem.

12. Vergroot je rechthoekige selectie zonder ronde hoeken.
Als je wel eens probeerd om een rechthoekige selectie te vergroten met meer dan 5 of 6 pixels dan weet je dat het wel eens mis gaat. De mooie rechte hoeken zijn ineens rond. Om dit te voorkomen gebruik je niet de Expand wat je vind onder het Select menu onder Modify. In plaats daarvan maak je je selectie en druk je op Control T om de Free Transform bounding box tevoorschijn te halen. Door bovenin in de Opties met je rechtermuisknop in de widht en height velden te klikken en kies je voor Pixels in plaats van Percent. Tel nu simpel bv in plaats van de staande 110 pixels 120 en vergeet niet beide te doen zowel width als height, druk op je enter toets om de transformatie toe te passen. Dan heb je nu perfecte rechthoekige hoeken gekregen in plaats van de rondingen.

13. Achtergrond wil niet verplaatst worden?
Het lukt je niet om de achtergrondlaag te verplaatsen? Dat komt omdat Adobe in Photoshop 6 een slotje op de laag heeft gezet om te voorkomen dat mensen per ongeluk de laag verschoven. Dat is natuurlijk erg lastig als je die nu juist wel wilt verplaatsen maar heel simpel op te lossen. Dubbelklik op de laag en je krijgt een Nieuwe laag dialoogvenster, klik op ok en de Achtergrond veranderd in Layer 0 of Laag 0.

Tip deel 2:
Maak weer een achtergrondlaag. Heb je de voorgaande tip uitgevoerd, maar je mist nu eigenlijk een achtergrondlaag, dan kun je er weer een terug krijgen. Klik hiervoor op de Nieuwe Laag (New Layer) icoon in je Layerspalette. Ga nu naar het Layer menu (Laag menu) bovenaan, onder New kies dan Background from Layer, Photoshop zal dan je nieuwe laag omzetten naar een witte laag onderaan de layerspalette.

14. Heb je genoeg geheugen? Vraag het Photoshop...
Weet je niet zeker of je genoeg geheugen hebt om te werken, dan kun je dit dus gewoon opvragen. Open een document en terwijl je werkt (werk eerst een minuut of 10 om juiste info te krijgen) kun je linksonder van je document waar je de vergroot/documentgrootte etc ziet op het pijltje klikken. Daar zie je nog een optie Show en kies daar voor Efficiency, als je dan 100% ziet staan dan heb je het goed voor elkaar! Photoshop werkt dan op topsnelheid zeg maar. (je afbeelding wordt namelijk bewerkt in RAM geheugen dus.) Zie je echter 75% dan heeft Photoshop 25% van de tijd niet genoeg geheugen en moet dus vrije harddisc ruimte gebruiken. Dit betekend kortweg dat Photoshop 25% langzamer is dan het zou moeten zijn. Zie je dit te vaak dan is het beter om meer RAM in je computer te zetten.

15. Stop het springen (Snapping) naar document gebonden grenzen tijdens Crop.
Als je wel eens een Crop gebruikt om je afbeelding bij te snijden dan wil het wel eens voorkomen dat Crop steeds naar de kanten springt of naar bv guidelines die je met je lineaal getrokken hebt. Om dit te voorkomen kun je eerst op Control en Shift drukken, dit zet Snapping uit. Nadeel is dat het alle Snapping uitzet. Wil je slechts een van deze uitzetten (Snap To Guides, Snap To Grid) ga dan naar het View menu Snap to. Onder Snap To vind je ook Document Bounds. Klik deze eens aan (of uit dus) en zie of dit je probleem verhelpt!

16. Hoe gebruik je RGB filters op Grayscale afbeeldingen?
Als je werkt met zwart/wit afbeeldingen dan merk je dat sommige filters niet werken. Natuurlijk zijn het net die filters die je nodig hebt he... Hoe los je dit nou op, simpel ga gewoon naar het Image menu en onder mode vind je de gebruikte afbeeldingsmodus. Stel deze in op RGB en pas de gewenste filters toe, indien je daarna terugkeerd naar Grayscale dan veranderd er voor het oog niks, er was immers geen kleur aanwezig. Als je terugkeert naar Grayscale dan krijg je wel een waarschuwing ("Discard color information?"), maar deze kun je gewoon negeren omdat er dus geen kleur inzat. (op ok klikken dus).

17. Verkrijg Print resolutie voor je digitale camera afbeelding.
Het probleem, je importeert je afbeelding en ondanks dat de fisieke dimensie groot is, de resolutie is maar 72 ppi. Hoe verander je dit nu? Ga naar het Image menu en kies voor Image Size, zet Resample Image uit en in her resolutieveld type je de resolutie voor wat je nodig hebt. Photoshop zal automatisch de juiste hoogte en breedte berekenen. (De afbeelding zal qua bestandsgrootte kleiner worden des te hoger de gekozen resolutie.) Ondanks dat je de afbeelding aanpast zou er geen verlies van kwaliteit mogen plaatsvinden.

18. Stop het springen tussen lagen.
Heb je het probleem dat ineens als je ergens klikt in je document je in een andere laag zit? Geen nood, dit komt omdat je misschien per ongeluk hebt geklikt op de Auto Select Layer optie. Om dit weer uit te schakelen druk op V om de Move tool in te schakelen en kijk bovenin in de Options Bar. Daar zie je de mogelijkheid om Auto Select Layer in en uit te schakelen. Je kunt je ook aanwennen om het ingeschakeld te houden en als je niet van laag wilt veranderen simpelweg Control toets (MAC: Command) ingedrukt te houden bij het klikken. Dan heb je het probleem ook niet meer van het springen.

19. Sneller wisselen tussen Programma's.
Kopieeer en plak je vaak tussen verschillende programma's (Filemaker Pro, Word etc)? We hebben het nu niet over het importeren van bijvoorbeeld een TIFF of EPS bestand, maar over het gekopieerde bestand die je plaatst in je Clipboard (geheugen). Dat gebruik je niet? Mooi, dan is deze tip voor jou. Als het goed is zal dit het wisselen dramatisch versnellen. Ga naar de Preferences wat je vind onder het Edit menu. Dit is wat er speelt als je hem aan laat staan, alles wat je als laatste hebt gekopieerd in Photoshop wordt overgebracht naar het Clipboard geheugen van je computer. Als je een grote afbeelding in je clipboard hebt zal het enige tijd in beslag nemen om te wisselen naar een ander programma voor het geval je de afbeelding zou willen plakken in die andere programma. Als je een heel groot bestand in je clipboard hebt staan heb je zelfs kans dat je een waarschuwingsdialoogvenster krijgt. Zet het uit en het wachten is over.

20. Helpt meer RAM Photoshop om sneller te werken?
Probleem: Je hebt meer RAM in je PC gedrukt en hebt Photoshop meer ruimte gegeven in de Preferences maar het lijkt niks te helpen. Reden: Het toevoegen van meer RAM helpt niet altijd om Photoshop sneller te laten werken. Het werkt alleen als je niet genoeg RAM had. Het zal zeker je computer van 2000 MHz niet ineens laten draaien op 2500 MHz. Voorbeeld: Als je werkt met een gemiddeld afbeeldingbestand van 3 MB dan heb je ongeveer 15 tot 20 MB geheugen nodig voor Photoshop (voor de afbeelding zelf) om het op volle snelheid te laten werken. Als je dat hebt en je stopt er 256 MB extra in dan helpt dat niks omdat je de benodigde hoeveelheid al had. Om je RAM instellingen te controleren ga je naar het Photoshop Menu, onder Preferences kies je voor Perfomance.
Nog veel plezier op deze site...

Plaats reactie