Quicktips 4

Vanalles om te leren omgaan met het programma...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Quicktips 4

Bericht door jangske » 16 jun 2017, 14:38

1. Laat Photoshop Schaduwen en Hooglichten selecteren.
Dit is een handigheid die men gebruikt voor de prepress en foto retouchering, het laat je direct de schaduw of hooglichten selecteren uit een afbeelding. Het is nog eenvoudig ook omdat Photoshop het werk doet. Om Photoshop de schaduwpartijen uit je afbeelding te laten selecteren ga je naar het Select menu en kies daar voor Color Range. Als de dialoogvenster tevoorschijn is gekomen selecteer je daar Shadows of Highlights en klik op OK. De schaduwen zijn direct geselecteerd.

Dit is ideaal in situaties waarbij je scanner te ijverig is geweest met het inscannen van de schaduwpartijen. Als de Schaduwpartijen geselecteerd zijn kun je ze direct bewerken door het openen van de Levels dialoog onder het Image menu / Adjustments. Verschuif dan de midtones Input Levels slider naar links of naar rechts om je afbeelding te verbeteren.

2. Problemen met Actions?
Ben je een gevorderde gebruiker? Dan is de kans groot dat je werkt met Actions, sterker, je maakt ze waarschijnlijk zels zelf. Indien je inderdaad zelf Actions maakt dan zul je wel gemerkt hebben dat het vaak lang duurt om problemen te verhelpen van je Actions. De volgende tip zal je er hopelijk mee kunnen helpen om de problemen te vinden. Aangezien Photoshop de Actions zo snel uitvoert dat je niet eens kunt zien waar het nu precies mis gaat zou het toch beter zijn om stap voor stap te zien wat er gebeurd. Door gebruik te maken van Photoshops Playback Options (vindbaar in de actions palette flyout menu) kun je stap voor stap volgen wat er gebeurd. Het is zelfs mogelijk om een aantal seconden in te stellen. Op deze manier kun je gemakkelijker uitvinden waar het probleem zich bevind!

3. Onbruikbare filters toch toepassen in CMYK.
Een van de nadelen van het converteren van je afbeelding naar CMYK modus is toch echt dat veel filters niet meer werken. Maar is dat wel zo, wist je dat als je naar de Channels palette gaat en daar ieder kanaal afzonderlijk aanklikt je ze toch uiteindelijk de filters kunt toepassen? Het is misschien wel wat meer werk, maar voor je afbeelding beter om het op deze manier toe te passen dan eerst terug te converteren naar RGB. Je zou als je dit wat vaker gebeurd een Action kunnen maken zodat je het met 1 klik kunt toepassen.

4. Meer controle over Filters.
De Photoshop Fade commando (wat zich manifesteert als een soort undo op een slider en is vindbaar onder het Edit menu direct na het toepassen van een filter en eenmalig is.) is erg handig, op die manier heb je natuurlijk meer controle over filters die je toepast. Het nadeel is dat je het maar 1 keer kunt doen na het toepassen van een filter. Om dit tegen te gaan kun je een kopie maken van de laag waarop je het filter wilt toepassen door op Control en J te drukken op je toetsenbord. Pas dan het filter toe. Dit zorgt ervoor dat je volledig gebruik kunt maken van de blend modes en opacity. Voeg eventueel een Layermask toe om te zien waar het filter zichtbaar is en waar niet. Bevalt het niet, dan gooi je die laag in de prullenbak en begint opnieuw zonder dat de foto verknalt is.

5. Het toewijzen van Metadata aan meerdere bestanden.
Wil je in een keer meerdere bestanden dezelfde metadata geven in bridge? Denk bijvoorbeeld aan de copyright info of iets dergelijks. Druk op Control en klik de te bewerken bestanden aan. Voer dan de informatie in een van de IPTC velden in de Metadata palette en de informatie wordt direct toegepast op alle afbeeldingen.

6. Meerdere Filters toepassen? Niet op mijn laag!
Zit je er aan te denken meer filters toe te passen op een bepaalde laag? Doe dat niet in 1 keer, maar maak eerst een kopie van die laag door te drukken op Control J en voer dan de filter uit. Doe dit voor ieder filter die je wilt proberen en dan kan er niks mis gaan. Een filter die je niet bevalt kun je dan simpelweg in de prullenbak gooien. Op deze manier kun je ook veel meer controle uitoefenen op de blendmode van iedere filter.

7. Nieuwe Snapshot, een herstelpunt in Photoshop.
Het mooie aan Photoshops History functie is dat je terug kunt, tenminste 20 stappen, afhankelijk van wat je hebt ingesteld in de opties van Photoshop. Nog belangrijker is dat je terug kunt naar een afbeelding zoals die was toen je deze opende zonder permanente schade. (Zolang de file open is) Echter, het wil ook wel eens gebeuren dat wanneer je 10 minuten bezig geweest bent dat je niet ver genoeg terug kunt. In de eerste plaats is het vanzelf belangrijk om niet te werken op de originele laag, maak eerst een kopie en werk daarop.

In de tweede plaats bestaat er zoiets als de History palette, en op die palette vind je een Create New Snapshot icoon. Altijd een goed idee om af en toe (om de 5 minuten ofzo) een snapshot te maken als je werkt aan belangrijke projecten. Om te voorkomen dat je teveel snapshots krijgt kun je vanzelfsprekend af en toe ook een of twee wissen uit de History.

8. Sla je Actions op als printbare text bestanden.
Dit is een vrijwel ongedocumenteerde Actions tip. Maar kan echt een redder in nood zijn. Als je een Action gecreerd hebt dan kun je deze opslaan als een text document welke je vanzelfsprekend uit kunt printen zodat je ergens nog een kopie hebt. Hoe doe je dit? In de Actions palette klik je op de Action set die je wilt bewaren als text. Druk dan op Control-Alt en klik in het flyout menu van de Actions palette op Save Actions. Als dan de het Save dialoog venster verschijnt zie je de 3 letters TXT file extention in plaats van ATN wat Photoshops normale Action formaat is. Klik op OK en je hebt een tekst bestand welke je kunt openen in elk tekst verwerkend programma.

9. Maak herbruikbare Diagonale Guides.
Indien je wel eens gebruik maakt van Photoshops linialen (rulers) dan weet je dat er verticale en horizontale lijnen zijn. Dat is niet verkeerd natuurlijk, maar we missen wel een beetje een diagonale lijn. Omdat Photoshop er zelf geen heeft kun je er wel zelf een maken. Begin met het maken van een nieuwe laag. Dubbelklik dan op de Foreground color en in de tevoorschijn gekomen kleurenpikker zet je: R: 161, G: 253, B: 253 (de kleur die Photoshop gebruikt voor de ingebouwde Guides.) Ga nu naar de Line tool welke je kunt vinden in de Shapes tools. (Shift U tot het tevoorschijn komt)

Op de nieuw gemaakte laag trek je nu een lijn welke je zo maakt als je die zien wilt. (wees er wel zeker van dat je Fill Pixels icoon hebt aanstaan in de Options bar.) Kopieer deze laag in zijn eigen document en je kunt dan in ieder document waar je een diagonale lijn gebruiken kunt simpelweg de laag in dat document slepen. Vanzelfsprekend zal de Snap to functie niet werken, maar wie weet waar Adobe in de toekomst nog mee komt!

10. Enkele geheimen van de Bridge Browserfunctie.
Denk niet dat je perse Keywords moet toekennen aan je foto's om de zoekfunctie te gebruiken. Het maakt het natuurlijk wel veel gemakkelijker. Om er achter te komen hoe krachtig de zoekfunctie in Bridge echt is druk je op Control F, en kies dan deopties in de popup menu's van de criteria sectie. Als je dan bv nog weet met welke type camera je bijvoorbeeld een foto genomen hebt kun je daarop zoeken. Je kunt ook zoeken op Rating (toekenning van bv het aantal sterren), de datum, en nog andere criteria.

11. Drag en Drop Curves voor een snelle verbetering.
Indien je veel foto's moet aanpassen op kleur terwijl ze eigenlijk practisch dezelfde inhoud hebben qua kleuren hooglichten enz. (schoolfoto's bijvoorbeeld) dan kun je misschien dezelfde Curve toepassen op meerdere afbeeldingen. In plaats van de Curve op te slaan en steeds opnieuw te laden kun je het volgende proberen. Gebruik de Create New Adjustment Layer pop-up menu onderaan in het Layers palette om een nieuwe Curves adjustment layer te maken. Dan sleep je deze adjustment layer steeds op de huidige afbeelding.

12. Voeg een action aan je action toe.
Wist je dat je een al bestaande action kunt toevoegen aan je eigen action? Terwijl je je action opneemt klik je een bestaande action aan en drukt op de playknop. Nu zal deze action automatisch aan jouw action worden toegevoegd.

13. Blend Mode Power Tip.
Als je de layerblendmodes begrijpt dan begin je deze steeds vaker te gebruiken. Waarschijnlijk weet je dan ook welke blendmodes je wilt gebruiken (Overlay, Multiply, Soft Light, Hard Light, Screen) en welke je eigenlijk nooit gebruikt zoals Dissolve. Indien je weet welke je gebruiken wilt, dan kun je ook een toetsenbord combinatie gebruiken om de blendmode te pakken die je wilt. Bijvoorbeeld, voor de Overlay mode op een laag toepassen druk je op (Mac: Option-Shift) Alt-Shift en de toets o. Zo kun je voor al deze Blendmodes de beginletter van de betreffende modes kiezen. Voor Screen wordt dat dan bijvoorbeeld Alt-Shift-S enz. Nog een punt om op te letten is dat als je niet in de layerpalette zit en de toetsencombinatie gebruikt je combinaties de blendmode van het gereedschap aanpassen. Bijvoorbeeld bij de Brush (B) tool. Dit geld voor alle gereedschappen waarbij in de Optionsbar verschijnt met daarin de blendmodeoptie.

14. Geen tekst meer in Kanalen maken.
Als je wel eens geprobeerd hebt om tekst te maken in een kanaal, dan weet je hoe ingewikkeld dit kan zijn. Zeker omdat wanneer je werkt in een kanaal je geen bewerkbare tekst maakt. Hierdoor ben je zeer gelimiteerd in het bewerken van je font/tekst. Vanaf nu kun je het achterwege laten. Maak een gewone tekstlaag aan met de gewenste tekst, geef het de vorm die je wilt, de kerning, Italic etc. Na het perfect maken van je tekst klik je in je tekstlaag op de thumbnail terwijl je control ingedrukt houdt. Je krijgt nu een selectie rond de tekst. Nu het mooiste van het verhaal, als de selectie klaar staat klik je op Select in het menu en dan op Save Selection. Geef in de dialoogvenster je eigen naam aan de selectie en sla deze op. Je tekst wordt nu perfect opgeslagen als je raad het al, een kanaal. Verwijder nu de tekstlaag en je houd een Alphakanaal over met perfect geformateerde tekst.

15. Levels tip.
Als je bezig bent met de levels (Image/ajustments/levels) en je weet niet goed welke delen van je foto worden aangepast, druk dan eens op de Alt toets en verschuif dan de levelsliders eens. Je merkt dan dat bij de donkere delen er een witte achtergrond verschijnt en in het donker door laat schemeren welke delen precies veranderen. Wil je de lichte delen aanpassen, dan geld het precies andersom, dus donkere achtergrond en dan verschijnen de licht gekleurde aanpassingen duidelijk zichtbaar.

16. Gebruik geen Crop om Barrel Distortion te verhelpen.
Probleem: Je bent aan het proberen om barrel distortion uit je foto te verwijderen, maar het gebruik van de Crop tool's Perspective instelling is een raadspelletje aan het worden. Je probeert Crop maar het lijkt nergens op, gebruikt undo en raad nog eens. Zo blijf je aan de gang. Oplossing: Stop met het gebruik van de Crop tool's Perspective optie ook al is het daar voor ontworpen. In plaats daarvan gebruik je de Free Transform Control-T (MAC: Command-T) en druk dan de Control toets in (Command op de MAC) en houd deze vast terwijl je de hoekhandles verschuift. Op die manier maak je je eigen perspectief waarbij je daadwerkelijk ziet wat er gebeurd terwijl je werkt. En het werkt direct, en neemt geen onnodige tijd in beslag.

17. Laad een selectie zonder de Channels Palette.
Als je werkt aan een RGB afbeelding en je hebt een selectie opgeslagen (door bv een selectie te maken en dan save selection te kiezen onder het Select menu.) dan kun je direct de selectie laden zonder in de Channels palette te zijn. Druk hiervoor op Control-Alt-4 (Mac: Command-Option-4) en de selectie zal direct verschijnen. Wat je wel even moet beseffen is dat de RGB channels 1, 2, en 3 in nemen, dus met 4 laad je de Alpha channel. Werk je echter in CMYK dan gebruik je 5 omdat de CMYK kanalen de eerste 4 in gebruik hebben.

18. Lastige selectie?.
Als je moeite hebt met het maken van een selectie tegen de achtergrond of wanneer je bijvoorbeeld iets moet selecteren tegen een gelijke kleur dan kan de volgende tip je misschien uitkomst bieden. Voeg een Levels of Curves adjustement laag toe boven de afbeeldingslaag gebruikmakend van de Creacte New Adjustement Layer popup menu. Gebruik deze adjustement laag om de contrast te verhogen zodat je gemakkelijker de uit te selecteren delen kunt zien. Het zou het gemakkelijker moeten maken om de verschillen duidelijker te zien. Op deze manier kun je gerust de afbeelding "beschadigen" omdat je uiteindelijk de adjustement laag verwijderd terwijl de originele laag niet beschadigd is. De selectie echter is nog keurig in beeld.

19. De kleurenpikker CMYK kleuren laten weergeven.
Als je werkt in CMYK en de kleurpikker opent (Color Picker) dan zal deze normaal gesproken RGB kleuren laten zien. Dit kan een probleem zijn als je een kleur kiest, maar een andere kleur krijgt als je begint te kwasten...Je krijgt dan de zogenaamde CMYK desaturated versie. Hier is de tip, om dat te ontwijken in CMYK modus en je zit in de kleurenpikker, druk dan op Control-Y (Mac: Command-Y) en de kleuren in de kleurenpikker laten alleen nog CMYK veilige kleuren zien. Als je niet meer zeker bent of je in CMYK modus zit, kijk je bovenaan naar de Photoshop titelbalk achter de naam van het document staat in RGB kleuren CMYK/8)] en bij CMYK CMYK/8/CMYK)] Om terug te keren naar RGB druk je gewoon nogmaals op de toetsencombinatie.

20. Laat Photoshop Schaduwen en Hooglichten selecteren.
Dit is een handigheid die men gebruikt voor de prepress en foto retouchering, het laat je direct de schaduw of hooglichten selecteren uit een afbeelding. Het is nog eenvoudig ook omdat Photoshop het werk doet. Om Photoshop de schaduwpartijen uit je afbeelding te laten selecteren ga je naar het Select menu en kies daar voor Color Range. Als de dialoogvenster tevoorschijn is gekomen selecteer je daar Shadows of Highlights en klik op OK. De schaduwen zijn direct geselecteerd. Dit is ideaal in situaties waarbij je scanner te ijverig is geweest met het in scannen van de schaduwpartijen. Als de Schaduwpartijen geselecteerd zijn kun je ze direct bewerken door het openen van de Levels dialoog onder het Image menu / Adjustments. Verschuif dan de midtones Input Levels slider naar links of naar rechts om je afbeelding te verbeteren. Om terug te keren naar RGB druk je gewoon nogmaals op de toetsencombinatie.
Nog veel plezier op deze site...

Plaats reactie