Quicktips 3

Vanalles om te leren omgaan met het programma...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Quicktips 3

Bericht door jangske » 16 jun 2017, 14:37

1.Volledige Kleur zien tijdens bewerken van een Channel.
Als je werkt aan een individueel kanaal (Channel) in de Channels palette (onder het Windows menu) dan laat Photoshop standaard een kanaal zien in grijswaarden. Als je veranderingen maakt aan dat kanaal, dan zie je enkel de veranderingen in dat kanaal. Echter, er is een weinig bekende truc om toch in volledige kleur te kunnen zien wat je doet. Terwijl je een kanaal bewerkt druk je op de Tilde toets (~) welke zich boven je Tab toets bevind op je toetsenbord en je ziet een volledig RGB kleur terwijl je aan het bewerken bent.

2. Het Histogram Palette, Visuele Richtsnoeren.
Wanneer u palette van de Histogram van Photoshop (onder het Window menu) gebruikt, kunt u niet alleen een histogram van elk individueel kanaal zien (selecteer de All Channels View optie van het palette van de Histogram flyout menu), maar u kunt kleur als uw visueel richtsnoer gebruiken om snel te zien welk kanaal welke is. Kies hiervoor Show Channels in Color uit het palet flyout menu, en dan zie je het Rode kanaalhistogram in rood, Groen in groen, enz. verschijnen.

3. Bijhouden van alles wat je doet.
Als je het prettig vind om alles bij te houden van wat je doet, iedere aanpassing hoe klein ook kun je bijhouden in Photoshop CS2. Het heet History Logging. Het houd op de achtergrond bij wat je doet, en het kan opgeslagen worden als een text file wat je later kunt openen en bekijken. Om dit aan te zetten ga je naar Edit > Preferences en gelijk in de eerste tab zie je onderaan History Log welke je kunt inschakelen. Kies dan de manier van opslaan, embedded in een file (metadata) of in een text file of in beiden.

4. De nieuwe manier om een Clipping Group te maken.
Als je nog gewend bent om met het oude commando Control G een Clipping Group te maken dan kom je in CS2 bedrogen uit. In CS2 nu een Layer Group maakt met dit commando en niet langer een Clipping Group. (Clipping Mask heet het nu ook in CS2) Om een Clipping Mask te maken maak je weer gebruik van de voorgaande commando's, (pre CS) Alt toets indrukken en dan zie je in de pallet als je de muisaanwijzer tussen de beide lagen houd 2 elkaar overlappende cirkels wat direct aangeeft dat je kunt klikken. Je kunt op dezelfde manier ook de Clipping Mask ongedaan maken.

5. Animatie? Spring niet meteen naar Image Ready.
In voorgaande versies van Photoshop moest je altijd springen naar Image Ready bij het maken van een animatie. (Image Ready wordt altijd mee geïnstalleerd bij Photoshop) Ook al zit Image Ready nog steeds bij Photoshop, je hoeft er niet direct gebruik van te maken. Je kunt in CS2 gewoon binnen Photoshop al werken met animatie door in het Window menu te klikken op Animation. Dan verschijnt het Animation Palette onderaan je Photoshop en een rij met knoppen voor de animatie verschijnen bovenaan je Layers Palette.

6. Zekerheid met je Actions.
Als je wel eens bezig bent met het maken van Actions en nadat het klaar bent lijkt het toch nergens naar, dan baal je. Misschien dat het toch net niet was wat je ervan verwachte, of je hebt een fout gemaakt of mist gewoon een stap in de Action? Hier is een tip dat je misschien kan helpen, niet alleen tijdens het testen, maar ook als je het al geperfectioneerd hebt. Haal de Actions Palette tevoorschijn, (onder het Window menu) en klik op het Create New Action icoon. Als je dan begonnen bent met de opname maak dan eerst een snapshot in de History Palette. Als dan het resultaat niet bevalt, klik je simpelweg op de opgeslagen Snapshot in de History Palette en zal de afbeelding direct in oude staat terug gekeerd zijn.

7. Eenvoudig Voor en Na Previews zien.
Als je een correctie filter gebruikt, zoals het Unsharp Mask filter dan kun je een voor en na preview zien alvorens je op OK klikt. (scheelt je weer Control Z te gebruiken) In plaats van op OK te klikken houd je met je muis simpelweg het voorbeeld vast om het voorgaande te zien, laat de muisknop los om het resultaat met filter te zien. Als je de volledige resultaat wilt zien vink je de Preview checkbox aan en uit. Een andere tip is om met je Control toets of Alt toets ingedrukt te klikken in de Previewbox. Hiermee kun je gemakkelijk in en uitzoomen binnen de Previewbox. (Overigens werkt dit zelfs in de normale werkruimte, dus buiten de Previewbox) Control geeft + Alt geeft -

8. Betere Gradients voor het Drukken.
Als je bezig bent met een document dat uiteindelijk bedoeld is voor de pers in CMYK en het moet een of meerdere gradients bevatten dan krijg je betere drukresultaten (minder kleurverschuivingen) indien je deze gradients maakt na het converteren in CMYK modus.

9. Maak je iets voor de Pers? Weet dan zeker dat je het juiste kleurprofiel hebt.
Standaard staat je monitor op sRGB wat natuurlijk goed is als je designed voor Website afbeeldingen. Maar als je iets maakt voor een drukkerij dan is sRGB wel het slechtste waar je je monitor op afstellen kan. Het haalt veel zichtbare informatie weg die wel printbaar is in CMYK modus en dus niet geschikt voor Drukwerk. Volgens de grote jongens van Adobe kun je het beste Adobe RGB (1998) gebruiken. (het schijnt een populaire vorm te zijn bij dit werk) Je kunt dit kleurprofiel kiezen onder het Photoshop kleurinstellingen. (Windows/Colorsettings onder het Edit menu) Als de Color Setting dialoog verschijnt kies dan bij het Working Spaces deel bij RGB voor Adobe RGB (1998) uit het popup menu.

10. Nooit meer kleuren wisselen tijdens Line Art schoonmaken.
Tijdens het opschonen van Line Art afbeeldingen met de Pencil tool kun je het erg druk hebben met het heen en weer wisselen in de Toolbox tussen de voor en achtergrond kleur, zwart om missende pixels aan te vullen, en wit om ze te verwijderen. Het helpt natuurlijk om de sneltoets D te gebruiken om je voorgrond kleur op zwart te zetten en achtergrond op wit. Ook met X kun je dan snel wisselen van kleur. Maar er is een snellere manier, als je de Pencil tool geselecteerd hebt ga dan naar de Options bovenin en zet Auto Erase aan. Als je dan klikt in een gebied met zwarte pixels wordt het vanzelf wit, en klik je op een witte pixel dan maakt hij het automatisch zwart. Op deze manier hoef je niet steeds heen en weer te gaan tussen zwart en wit en bespaard het je heel veel tijd.

11. Kleuren klaar voor de Pers.
Als je werkt aan een afbeelding wat zal worden gebruikt in de pers en selecteert een kleur wat niet geschikt is voor de pers, dan krijg je in Photoshops Colorpicker een zogenaamde Gamut Waarschuwing. Op die manier kun je direct zien of de kleur geschikt is of niet en dus buiten CMYK valt of juist niet. Vlak onder de waarschuwing zie je een klein kleurvlak dat laat zien hoe de kleur eruit ziet in CMYK modus. Als je op dat vlak klikt pakt Photoshop direct die kleur voor je die wel goed is voor de Pers.

12. Flatbed scanners zijn niet alleen voor platte dingen.
Ook al wordt de flatbed scanner normaal gesproken gebruikt voor afbeeldingen, maar dat wil niet zeggen dat je geen andere dingen kunt scannen.Denk aan bijvoorbeeld een ring, horloge etc. Het probleem is echter dat de lichtval van buiten de scan meestal onbruikbaar maakt. Dit kun je dus opvangen door gebruik te maken van een zwarte doek, zwarte trui of iets anders dat het licht van buitenaf tegengaat. Je zult misschien wel verbaast zijn hoe mooi de scans dan kunnen zijn en hoe natuurlijk het er ook uitziet.

13. Scheve Scans in 10 seconden of minder recht maken.
Als je wel eens een afbeelding scant met je scanner en deze binnenhaalt in Photoshop dan wil dat wel eens scheef uitpakken. Je kunt dit heel simpel verhelpen, klik met je rechtermuisknop op de Eyedropper tool te klikken en dan uit het menu de Measure tool te kiezen in de Toolbox. Sleep dan een lijn over de bovenkant van de te corrigeren afbeelding, ga dan naar het Image menu, onder Rotate Canvas vind je Arbitrary. Klik hierop en Photoshop zal dan automatisch het juiste rotatie aantal invullen, klik op OK en hopla, je afbeelding is netjes uitgelijnd.

14. Corrigeren in CMYK of RGB.
Vaak wordt gevraagd hoe nou te corrigeren, in CMYK of in RGB. Het beste kun je werken in RGB, en als je uiteindelijk naar de Pers moet met je afbeelding, dan zet je deze om naar CMYK. De reden hiervoor is dat CMYK heel veel data weg gooit die onbruikbaar is voor deze modus. Als je klaar bent met je correcties in de afbeelding, en het moet naar de pers, dan kun je deze simpelweg converteren naar CMYK. (Onder Image/Mode en klik daar op CMYK) De onbruikbare data wordt dan weg gedaan en niet gebruikt voor de Pers.

15. Het gebruiken van de High Pass Filter voor verscherpen.
Er is een verscherpingtechniek die steeds populairder wordt en goed werkt op afbeeldingen met goed gedefinieerde randen. Denk hierbij aan gebouwen, auto's, meubelen etc. Het is een Layer techniek gecombineerd met een filter welke vaak zeer effectief is. Begin met het kopiëren van de laag door te drukken op Control J. Ga dan onder het filtermenu naar Other en kies daar High Pass. Als dan de dialoogvenster verschenen is vul je een radius in van 1.5 pixels (een goed startpunt) en klik op OK om het filter toe te passen. Het zal je afbeelding veranderen naar een grijs rommelpotje, maar dat komt wel goed.

Om de verscherping op je afbeelding toe te passen verander je de Blend Mode van deze laag naar Soft Light. Het grijze zal verdwijnen en de randen van de afbeelding zal scherper moeten zijn. Je kunt ook Hard Light modus proberen om het verscherpen te verhogen. Nog steeds niet genoeg? Maak een kopie van de laag voor een vermenigvuldigend effect. Is een laag niet genoeg, maar zijn 2 teveel dan kun je de verscherping controleren op 2 manieren. (1)Wissel tussen Soft Light en Hard Light of (2)Verlaag de Opacity van de laag om de juiste hoeveelheid verscherping te bereiken.

16. Het beheren van de Metadata in Bridge.
De Metadata (Bestands informatie, File/ File info binnen Photoshop) geeft veel meer informatie dan de gemiddelde persoon eigenlijk nodig heeft. Als je al deze informatie niet nodig hebt in de Bridge en enkel de data wilt zien die je wel nodig vind dan doe je het volgende. In de Bridge zit een Palette met Metadata, klik daar op het flyout menu en kies Preferences. In het dialoog dat verschijnt haal je de vinkjes weg van alle niet gewenste velden en klik onderaan op Hide Empty Fields. Klik dan op OK.

17. Photoshops eigen Slideshow.
Als je geen volledige PDF Presentatie wilt maken kun je een soort mini slideshow maken in Photoshop. Open hiervoor alle afbeeldingen die je wilt gebruiken in je show, druk dan op Shift en klik op de Full Screen Icon onderaan de Toolbox. (Derde Icoon van links) druk op de Tab op je toetsenbord. Om te wisselen van afbeelding druk je Control Tab.

18. Verwerk je eigen Informatie in je Foto.
Zoals je waarschijnlijk wel weet verwerken Digitale camera's EXIF data in je foto's. Photoshop verwerkt zijn eigen informatie in je afbeeldingen die je maakt. (File Properties) Echter sinds Photoshop CS2 kun je zelf informatie invoegen, (IPTC data) in de IPCT gedeelte van de Metadata palette in Adobe Bridge. Je kunt hier heel fijn copyright informatie, je website en ander commentaar in kwijt die je belangrijk vind.

19. Freeform/Pen Tool snel wisselen..
Als je gebruik maakt van de Freeform Pen tool (Shift P tot je die ziet), dan zijn er momenten waarbij je toch tijdelijk even gebruik wilt maken van de normale Pentool. Om een rechte lijn te trekken bijvoorbeeld. Je kunt om snel te wisselen de Alt toets indrukken en dan de muisknop loslaten, dan kom je tijdelijk in de normale Pentool zodat je een rechte lijn kunt trekken met de muis. Als je klaar bent, klik en houd vast laat de Alt los en je bent weer terug in de Freeform tool.

20. Zichtbare controle over een selectie met Quick Mask.
Wist je dat je Quick Mask kunt gebruiken om je selecties te vergroten of te verkleinen? Dat werkt als volgt: maak een selectie met een van de selectie tools, maakt niet uit welke. Dan druk je op de letter Q of kijk links in de toolbar onder de kleurkiezer. Daar staat ook de Quickmask tool. Je kunt nu in het Image menu bovenin naar Adjustments gaan en via de Levels dialoog de selectie vergroten of verkleinen. Het verschuiven van de midtones Input slider naar links verkleint de selectie en naar rechts vergroot je deze. Deze techniek gebruikt men doorgaans als er maar een klein beetje aangepast dient te worden, echter doordat je het op deze manier kunt zien is het stukken makkelijker dan om er naar te raden. Verder is het natuurlijk ook mogelijk handmatig je selectie aan te passen, dit doe je met de paintbrush.
Nog veel plezier op deze site...

Plaats reactie