Quicktips 2

Vanalles om te leren omgaan met het programma...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Quicktips 2

Bericht door jangske » 16 jun 2017, 14:37

1. Rasterize Typelayers (Tekstlagen).
Als je meerdere tekstlagen wil omzetten naar afbeeldingen (Rasterized dus) dan is er een manier om dat in 1 keer te doen. Ga simpelweg naar het Layers menu ga naar Rasterize en klik op All Layers (Alle lagen). Nu zullen alle tekstlagen omgezet worden naar afbeeldingen in 1 keer.

2. Tekst (uiterlijk) bewerken zonder te Selecteren.
Hier een tip om je fontgrootte aan te passen zonder de Type tool actief te hebben. Klik op de tekstlaag in je Layerspalette ga dan naar je Window menu en kies daar Character. Als de Character palette tevoorschijn is gekomen kun je daar de font, grootte, kleur en tracking en meer aanpassen.

3. Je Tekstlaag verschuiven zonder van Tool te wisselen.
Als je een tekstlaag aan het maken bent, en je bent eigenlijk niet tevreden over de positie van je tekst, dan kun je het volgende doen. Je kunt wisselen van tool naar de Move tool (Verplaats gereedschap), maar dat is nu net wat we niet willen. Ga gewoon met je muis weg bij de tekst en je zult zien dat de Tekst tool veranderd in de Move tool. Als je dat ziet kun je je tekst dus verschuiven door te klikken en te slepen. Als je dan je tekst nog wat wilt aanpassen klik je gewoon weer in de tekst waar je wat wilt aanpassen en gaat verder.

4. Visueel aanpassen van Kerning en Tracking.
Je kunt visueel de tussenruimte tussen de letters of woorden aanpassen. Dit is in princiepe beter dan het te proberen het met de numerieke weergave aan te passen. Je kunt nu net als in Adobe Illustrator de keyboard snelkoppelingen gebruiken.

Dit doe je als volgt:
Om de tracking te versmallen (De tussenruimte tussen iedere letter of woord in een groep) selecteer je tekst met de teksttool en druk dan Alt en de linker pijltoets om de ruimte te versmallen. Het tegenover gestelde werkt natuurlijk ook, Alt en rechterpijltoets verbreedt de tussenruimte. Om de tussenruimte tussen 2 letters aan te passen (Kerning heet dat) klik dan tussen de 2 letters of woorden en gebruik de zelfde snelkoppelingen als hierboven.

5. Hoge en Lage tekst.
Ondanks dat de Character Palette nummerieke controle geeft om je tekst Dikker (Horizontaal schalen) of Hoger (Verticaal schalen) te maken is het gemakkelijker om dat visueel te doen dan met cijfers. Hoe je dit kunt bereiken is als volgt. Eerst tekst maken en als de tekstcursor nog steeds knippert druk je op de control toets. Dit geeft je de Free Transform bounding box. Pak nu de "handel" vast (Klein vierkantje in de hoek of in het midden) en laat dan de control toets los. Sleep nu de tekst zoals je hem zou willen zien.

Klein extra tipje, als je de controltoets ingedrukt houd kun je de tekst een soort diepgang geven, maar dat is een kwestie van uitproberen. Vanzelf geld dat de linker en rechter "handels" de tekst horizontaal zullen schalen en de top en bodem "handels" zullen verticaal schalen. Ook op de hoekjes vind je "handels" waarmee je normaal kunt schalen, zowel in breedte als in hoogte.

7. Tekst op Pad (Path) bewerken.
Als je tekst gemaakt hebt op een pad, en je wilt dit later aanpassen, andere font, kleur etc, dan kan dat wel eens lastig zijn. Om dit sneller en gemakkelijker te doen kun je ook dubbelklikken op de "T" icon in je Layers Palette. Dit zal de tekst direct selecteren op deze laag wat het erg gemakkelijk maakt om alles weer aan te passen.

8. Exact instellen van Tekst kolommen.
We hebben al laten zien hoe je met slepen met de Type tool een textbox kunt maken. Echter, je kunt ook precies aan Photoshop laten weten hoe groot je het wilt hebben. Selecteer de tekstool, en druk dan op de Alt toets en klik in je document. Nu zou de Paragraph Text Size dialoog tevoorschijn moeten komen en kun je exact aangeven welke maten je wilt voor je tekstkolom.

9. Je Font (Lettertype) heeft geen Italic of Bold?
Photoshop kan namelijk zelf doen alsof deze het wel heeft. In Photoshop heet het dan faux bold en faux italic. Om dit toe te passen selecteer je de tekst en in de Character Palette extra menu (Achter dat kleine blauwe pijltje) zie je de faux bold en faux italic staan. Klik hierop en je lettertype heeft toch die 2 extra's! Vergeet niet om deze opties weer uit te zetten, ze blijven namelijk staan op deze opties.

10. Bewegingsgraad vaststellen in Smart Sharpen. (bewogen fotos)
In Smart Sharpen, (in Filter/Sharpen) is een speciale manier om zichtbare beweging in je foto ongedaan te maken. (Een poging wagen kan nooit kwaad nietwaar?) Deze sharpening word Motion Blur sharpening genoemd, en kun je vinden in de Sharpen/Smartsharpen. In het tevoorschijn komende popup venster zit een dropdown menu met daarin 3 keuzes. Remove: Gaussian Blur/Lens Blur/Motion Blur. Kies hier voor Motion Blur.

Om nu het exacte aantal graden te vinden die je eigenlijk nodig hebt om de foto te herstellen kun je eerst naar je Eyedropper tool gaan, rechtermuisknop daar gebruiken in de toolbar, en klik dan op de Measure tool.(Dat is dat kleine lineaaltje.) Gebruik deze om de bewegingsgraden vast te stellen, welke je terug kunt vinden in de Option bar bovenin naast de letter A: -180 bv. Dat getal dat je vond vul je in in de Motionblurfilter waar de Angle gevraagd word. Ik moet er wel bijzeggen dat het niet werkt op heel erg bewogen fotos, maar het kan natuurlijk net dat kleine beetje verschil maken.

11. Accuratere kleuren door Replace Color
Als je gebruik maakt van Replace Color (onder het image menu/ adjustments) om een deel van je foto te selecteren en te vervangen met een andere kleur dan is die kleur min of meer een meest dichtbij gezochte kleur. Dit komt doordat je gebruik maakt van de sliders (schuifbalkjes) in plaats van het exacte RGB of CMYK kleur waar je naar op zoek bent. In Photoshop CS2 kun je hieromheen, als je de kleurselectie die je wilt aanpassen geselecteerd hebt klik je op de Color Swatch rechts van de sliders in de Replacement sectie. (Dit was er in de voorgaande versies niet) Nu krijg je de Colorpicker waar je de juiste RGB of CMYK waardes in kunt vullen als de nieuwe kleur.

12. Verbeteren van de Highllichts? Pas dan op met Open Shadows!
Als je het Shadow/Highlight venster (Image menu/ adjustmensts) open hebt om de schaduwen te bewerken zit je direct goed. De schaduwen worden automatisch direct verhoogd met 50%. Dat is leuk natuurlijk als dat hetgene is wat je wilt. Maar, wat als je enkel de Highlights in de foto wilt verhogen of verlagen. Photoshop weet natuurlijk niet wat je wilt, en zet dit automatisch in deze settings. Om dit tegen te gaan schuif je onmiddelijk de Shadows slider naar links en dan kun je de Highlight slider naar rechts schuiven zoveel als je nodig acht. Nu zullen enkel de Highlights veranderd worden, en de schaduwen worden met rust gelaten.

13. Hoe Haal je op een nieuwe laag
Een van de belangrijkste dingen bij retouching van foto's is om dit te doen op een aparte laag. Zo voorkom je vanzelf het beschadigen van de pixels uit de orginele foto. Echter, in Photoshop 7 had je niet de keus, je moest op dezelfde laag werken. In Photoshop CS kun je Healen op een aparte laag. Je moet hiervoor echter een kleinigheidje aanpassen. Klik maar eens op de Healing Brush tool en dan kijk je bovenaan in de Optionbar. Daar staat dan Sample All Layers en vink dat aan. Maak nu een nieuwe laag aan boven je achtergrondlaag en doe je healing werk dan in de nieuwe laag.

14. Shadow/Highlights terugzetten in de orginele staat
Maak je nooit druk over experimenteren in Photoshop CS2's Shadow/Highlight functie met de sliders. Zelfs indien je je Defaultsettings hebt overschreven met je eigen. Je kunt terug via het Shadow/Highlight dialoogvenster zelf, je vind daar namelijk de Show More Options. Klik hier op en je ziet meer opties, 1 ervan zegt: Save As Defaults. Echter, druk op je Shift toets, en je zult dan de Reset Defaults moeten zien, klik hierop en alles is weer als voorheen.

15. Healing met Druk (Pressure)
Als je gebruik maakt van een Tablet en draadloze pen in Photoshop dan heb je waarschijnlijk al ontdekt waar Adobe de pressure sensitivity controls heeft verstopt. (Ze zitten in de Brushes palette.) Maar als je pressure sensitivity controls wilt gebruiken bij de Healing Brush dan zit de optie ergens anders. Om deze aan te zetten druk je Shift-J tot je de Healing Brush tool hebt, en dan kijk je bovenin de options waar je een Brush thumbnail zien, klik hierop en je krijgt een popup menu (Niet de standaard Brush keuzemenu). Onderaan zie je een Size popup menu waar je de Pen Pressure kunt instellen.

16. Controle over de Opacity van Healing
Misschien is het je al eens opgevallen maar de Helaing Brush (Shift-J) heeft geen optie om de Opacity in te stellen zoals bij de Clone Stamp, Brush, Eraser, en andere tools. Er is echter een manier om toch enige controle hierover te krijgen. Ga je gang en gebruik de Helaing Brush, dan verlaag je de Opacity van je "stroke", ga onder "Edit" em kies daar Fade Healing Brush. Als dan de Fade dialoogvenster verschijnt verlaag je de Opacity slider tot het gewenste resultaat. Het is een omweg, maar zal moeten werken.

17. Weg met Gradient Banding (zichtbare strepen bij printen)
Als je wel eens afbeeldingen print met een Gradient dan zul je misschien wel eens last hebben van deze iritante strepen in de afbeelding waardoor je kunt zien waar de kleuren overgaan in andere kleuren in plaats van een mooie overgang) Er is echter een oplossing die vaak helpt bij hoge resolutie afbeeldingen. Open de te printen afbeelding en ga naar het Filter menu, onder Noise kies je Add Noise. Als de dialoogvenster van dit filter verschijnt vul je bij Amount 2 in, en voor Distribution kies je voor Gaussian. Zet daar ook de Monochromatic aan en klik op ok. Je ziet nu op je scherm een klein beetje van de Noise, maar als je Print op een hoge resolutie verdwijnt de Noise en verbergt de Banding.

18. Sharpening (Verscherpen).
Heel veel afbeeldingen die je opent in Photoshop, of ze nu komen van een scanner, digitale camera, CD-Rom etc moeten Scherper gemaakt worden. De beste manier om dit te doen in Photoshop's Unsharp Mask Filter. Het nadeel van deze filter is dat je soms bij het verscherpen zoals je wilt kleurverschuivingen of Halo's ontstaan. Ook zal het vaak stof en vlekken in je afbeelding accentueeren. Er zijn 2 manieren om dit te voorkomen, en het mooie van deze manieren is dat het je een hogere manier van verscherpen geeft zonder kleurverschuivingen of andere problemen.

(1) Zet je afbeelding om van RGB mode naar Lab Color. Ga dan naar de Channels Palette en klik op de Lightness Channel. Nu kun je de Unsharp Mask filter toepassen, 2x als je het nodig hebt, en dan ga je weer terug van Lab Color naar RGB. (Maak je geen zorgen, er gebeurd niks ergs als je heen en weer gaat tussen RGB-naar-Lab-naar-RGB met je afbeelding. (2) Als je werkt aan een CMYK afbeelding pas dan de Unsharp Mask filter toe, ga dan onder "Edit" en kies daar Fade Unsharp Mask. Als het dialoog venster verschijnt verander dan de Mode popup menu naar Luminosity en klik op ok. (Dit doet ongeveer hetzelfde als manier 1, het past de verscherping toe op de "Luminance" van de afbeelding en niet op de kleur.)

19. Geef je Layerstijl een Boost.
Hier een weinig bekende tip voor de controle over de intensiteit van je laagstijl. Dit is extra handig als je meer stijlen hebt toegepast op een laag en ze tegelijk wilt tweaken in plaats van ieder effect apart te behandelen. Het heet "Scale Effects" en is verborgen onder het Layer menu onderaan het Layerstyle submenu. Klik op het pijltje rechts van de laag. Dan rechtermuisknop op de stijl en dan zie je dit menu dus. Klik hierop de "Scale Effects" en in het dialoogvenster dat dan verschijnt zie je dat de slider op 100% staat. Als je dit verhoogt, (1000% is het maximale) dan verhoog je dus alle effecten. Als je dus bijvoorbeeld de schaal van een Drop shadow hebt verhoogd dan zal de schaduw meer waziger worden en de afstand groter. Als je bijvoorbeeld een Stroke laagstijl gebruikt hebt zal deze dikker worden.

20. Hoe voeg je twee paden (Paths) in een.
Als je de Pen tool (P) gebruikt en meerdere paden in je document gemaakt hebt dan zijn ze volledig onafhankelijk te verplaatsen. Als je echter deze paden als een unit wilt verplaatsen dan verander je van tool, naar de Path Selection tool (Shift A tot het zichtbaar is in je toolbar) ga dan naar de opties bovenaan en klik op de Combine knop. Nu kun je alle paden verschuiven als een.
Nog veel plezier op deze site...

Plaats reactie