Quicktips 1

Vanalles om te leren omgaan met het programma...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Quicktips 1

Bericht door jangske » 16 jun 2017, 14:36

1. Moet je File Size kleiner? Gebruik Transparency!
Wil je een goede tip om je GIF afbeelding kleiner te krijgen? Maak dan de delen die kunnen transparant! Voorbeeld: Je hebt een witte achtergrond achter je logo, stel dan die kleur als transparant in als je opslaat voor het web. Het bestand kan dan behoorlijk kleiner uitvallen omdat transparante delen vrijwel geen ruimte in beslag nemen. Wat er niet is kan tenslotte geen plaats in nemen he...

2. Klikken met de Type Tool Truc
Heb je dat ook vaak als je nieuwe tekst wilt invoegen in een document dat de typetool denkt dat je wilt verder gaan met een andere tekstlaag? Hier is een manier om dat te omzeilen, erg handig als je bijvoorbeeld veel tekstlagen hebt in je document. Houd de Shift toets ingedrukt voor je de Type Tool (T) gebruikt in je document. Dus, (T) aanklikken, of indrukken op je toetsenbord, breng je muis waar je de nieuwe tekstlaag wilt plaatsen, houd shift ingedrukt en klik. Nu heb je de tekst altijd in een nieuw document.

3. Crop het nog strakker.
Als je afbeeldingen maakt voor het internet dan wil je dat er geen pixels ongebruikt zijn of zelfs teveel zodat je randen zou kunnen krijgen in je website. Je wilt je afbeelding zo strak mogelijk maken. Gelukkig heeft Adobe gezorgd dat dit automatisch gedaan kan worden. Kies hiervoor Trim uit het Image menu, klik op OK in het dialoogvenster en het zal je afbeelding zo strak mogelijk uitsnijden zodat je bestand zo klein mogelijk blijft. Photoshop doet dit door te kijken naar de eerste pixel linkerbovenhoek, hierna zal Photoshop gaan croppen tot het een andere pixel tegenkomt van een andere kleur. (merk hier bij wel op dat het Trim dialoog venster je de optie geeft om te de crop te baseren op de rechter benedenhoek of transparante delen. Dit werkt weer goed als je tekst maakt voor het Web, vaak gebruik je dan een witte achtergrond.

4. Selecteren van een enkel object in een laag.
Als je meer objecten hebt op dezelfde laag (bijvoorbeeld meerdere tekst stukken welke al zijn gerasterized) en je wilt een deel van die laag apart verplaatsen, bijvoorbeeld een enkele letter, dan kun je dat als volgt doen: Gebruik een selectietool naar keuze, maak daarmee een selectie rondom het object. Houd dan de Control toets ingedrukt, en druk dan op de omhoogtoets (Up Arrow) en de omlaagtoets (Down Arrow). Het gehele object komt dan perfect geselcteerd los van de laag. Nu kun je het verplaatsen, bewerken zoals je wenst omdat het een "drijvende selectie" is.

5. Bekijk je laagmasker als een Rubylith
Als je je laagmasker wilt bekijken als enkel het masker (in plaats van hoe het de gehele afbeelding beinvloed), houd dan de Alt toets ingedrukt en klik op de laagmasker thumbnail in de layerspalette. Dit zal het masker zelf laten zien. Je kunt ook het masker bekijken als Rubylith (Een rode overlaag gebruikt in bv quikmask) dat te voorschijn komt als je dan de Backslash toets (\) gebruikt op je toetsenbord.

6. Maak Photoshop sneller door lagen te Mergen (samenvoegen)
Iedere keer als je een laag toevoegd in Photoshop maak je je file groter. Des te groter de file, des te trager wordt Photoshop. Als je dus een groot document hebt met veel lagen kun je overwegen om lagen samen te voegen die niet perse op een aparte laag hoeven te staan.

7. Hoe kom ik van die cijfers af in de linker bovenhoek.
Vaak vragen mensen zich af hoe ze van die vervelende cijfers afkomen die steeds linksboven in de hoek blijven staan. Die staan er vermoedelijk omdat je per ongeluk op de Slice tool in de Toolbox hebt geklikt. Ook al klik je snel op een andere Tool om het ongedaan te krijgen, het cijfer lijkt hardnekkiger dan jij. Om het weg te halen ga je naar het View menu onder Show en klik op Slices. Probeer nu om niet opnieuw op de Slicetool te klikken he...

8. Meerder lagen selecteren
Meerder lagen selecteren doormiddel van de selectie tool. Als je even snel alle lagen wilt meenemen in de selectie om te verslepen kun je ook het volgende doen: Druk op de V toets, en vink bij opties aan: Auto Select Layer. Sleep nu met je muis een selectie en alle lagen welke vallen binnen deze selectie zullen automatisch worden meegenomen als geselecteerd. Zo kun je al die lagen snel en simpel verplaatsen als 1 laag terwijl ze dus nog altijd apart zijn. Het zelfde kun je vanzelfsprekend ook bereiken met control en aanklikken van de lagen in de layerpallete. Echter op de andere manier kun je sneller werken als je een enorme file hebt met tientallen lagen.

9. Lagen heel snel in een groep zetten.
Control en klik (Mac: Command-klik) op alle lagen die in de nieuwe groep moeten. Druk dan op de shift toets en houd deze ingedrukt terwijl je op de Create a New Group icon klikt onderaan de layers palette. Dit zal een hele nieuwe groep maken met al je gelinkte lagen.

10. Meer controle over blending
Het gebruik van blending is een mooie manier om lagen die onder liggen met elkaar te laten samenwerken. Het probleem is dat je weinig controle hebt over het effect, het is bijna een aan/uit effect. Als je zoekt naar een meer geavanceerde manier van blenden dan heb je de meer geavanceerde blendopties nodig. Deze zijn te vinden als je dubbelklikt naast de naam van de laag in de layerspalette. Wat dan verschijnt lijkt op laagstijldialoog, echter, als je goed kijkt zie je 2 schuifbar's onderaan waarmee je meer controle hebt over het samenwerken van de lagen.

11. Laagstijl toepassen op de achtergrondlaag
Hoe pas je een laagstijl toe op de achtergrond laag? Dat kun je niet, tenzij je dubbelklikt op de achtergrondlaag. Dan krijg je de nieuwe laag dialoogvenster waar je de laag kunt hernoemen, en als je dat gedaan hebt de achtergrondlaag veranderen in een normale laag. Nu kun je dan stijlen toepassen op deze laag. Wil je het sneller kunnen, dan houd de alt toets (Option op de Mac) ingedrukt en dubbelklik, dit zal de laag automatisch aanpassen naar layer 0.

12. Directe aanpassing van Doorzichtigheid (opacity)
Als je de doorzichtigheid van de laag waarin je werkt direct wilt aanpassen, verander dan naar de Move tool (V) (Verplaatsgereedschap) en druk op een nummer op je toetsenbord. 4 = 40% Opacity, 5 = 50% Opacity, etc. Wil je een exact percentage ingeven, bijvoorbeeld 32%, typ dan 32. (Je moet dan wel snel typen, anders krijg je 30 en dan 20)

13. Laag Navigatie shortcut
Als je werkt aan een meerlaags groot document en je hebt de Move tool (V) actief, dan kun je vrij eenvoudig springen naar andere lagen. Dit doe je door met je rechtermuisknop ergens op de afbeelding te klikken. Een contextmenu zal verschijnen met de op dat punt gevulde lagen. Als er een laag zit die deels transparant is op het punt waar je klikt zal die laag op dat stukje ook niet in de lijst weergegeven worden. Als je dan een van die lagen actief wilt maken klik je in de contextmenu simpel op de juiste laag.

14. Verklein je Photoshop (PSD) bestanden.
Lijken je PSD bestanden een tikje groot? Dat is goed mogelijk doordat Photoshop een extra laag van je werk als een apart bestand opslaat in je PSD. Deze extra laag is een zogenaamde Flattened versie van je werk. Alle lagen in 1 dus eigenlijk. Waarom doet Photoshop dit? Ze hebben dit in Photoshop ingebakken omdat er een kleine kans bestaat dat iemand Photoshop 2.5 gebruikt. Net zoveel kans als dat de regering zal besluiten om hun eigen salaris in te leveren... in elk geval, Photoshop 2.5 kende nog geen support voor layers en kan dus zo'n document niet lezen. Maar zo'n Flattened laag kan die wel lezen en openen. Zoals ik zul je wel geen gebruik maken van deze verouderde versie, en waarschijnlijk zullen je eventuele klanten ook wel van hogere versies gebruik maken. Om dit dus uit te schakelen en zodoende dus kleinere PSD bestanden over te houden ga je naar het Photoshop menu (Edit) en onder Preferences vind je File Handling. Daar in de File Compatibility sectie voor Maximize PSD en PSB File Compatibility verander je Ask naar Never.

15. Eenvoudig gesleepte lagen centreren.
Als je een laag van een document naar een andere sleept, dan zal het object in het nieuwe document verschijnen waar je je muisknop losliet. Als je liever hebt dat deze nieuwe object perfect in het midden verschijnt van het nieuwe document, houd dan tijdens het slepen de Shift weer ingedrukt, dan zal als je de muis loslaat het object perfect gecentreerd zijn.

16. Tekst omzetten in werkpad (Work Path)
Als je dus tekst wilt omzetten naar een path om de font een eigen stijl te geven bijvoorbeeld, ga je in je Layer menu, Type en daar kies je Create Work Path.

17. Tekst in Tekstbox passend maken.
Om tekst in een voorbepaalde plek te kunnen plaatsen druk je simpelweg op de Typetool (T) en dan trek je met je muis een textbox. Al je tekst zal nu binnen de box blijven, vanzelfsprekend moet je wel opletten dat je niet teveel tekst of een te groot lettertype gebruikt. Druk daarna op enter om weer uit de textbox te komen.

18. Tekst in Tekstbox passend maken 2
Deze tip heeft direct te maken met de eerste tip hierboven. Als je nu standaard tekst hebt gemaakt kun je toch nog een Paragraph Tekstbox maken. Als je de tekstlaag actief hebt, ga dan naar "Layer menu" onder Type en kies daar Convert to Paragraph Text. Nu kun je daar de textbox aanpassen en zal de tekst dezelfde eigenschappen hebben als bij de andere tip. Je kunt de tekstbox aanpassen door de "handels" te verslepen.

19. Tekst snel renderen.
Als het nodig is om je tekst in een keer om te zetten in een afbeeldinglaag dan kun je simpel door control in te drukken op je tekstlaag in de Layerspallete waarna een contextmenu verschijnt. In deze contextmenu klik je op Rasterize Type om het ineens om te zetten.

20. Font selecteren en direct resultaat zien.
Je kent dat wel, je wilt toch eens zien welke font het beste lijkt. En elke keer blijft het zwart met witte letters zonder eigenlijk het werkelijke resultaat te zien. Om het toch te zien doe je het volgende: Selecteer de tekst zoals altijd om de font te veranderen, en druk dan op control en H om de selectie onzichtbaar te maken. De tekst is nog steeds geselecteerd, alleen zie je het nu niet. Dan in de Opties bovenin klik je een keer en met de pijltoetsen blader je door de fonts heen. Zo kun je toch maar mooi direct resultaat zien.
Nog veel plezier op deze site...

Plaats reactie