F-stop-correcties

Vanalles om te leren omgaan met het programma...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

F-stop-correcties

Bericht door jangske » 16 jun 2017, 08:11

Het instellen van f-stop-stappen is een eenvoudige manier voor het aanpassen van de belichting via de diafragmawaarden, wat voor fotografen heel gebruikelijk is.
Deze techniek is gebaseerd op de laagovervloeimodi Raster en Vermenigvuldigen die bij een dekking van 38% een effect teweegbrengen dat erg lijkt op het lichter of donkerder maken met één volledige f-stop.
(Bij halve f-stops gebruikt u 19% dekking, bij eenderde f-stop 13%, enzovoort.)
In dit voorbeeld maken we de afbeelding donkerder met één stop.

Afbeelding

1. Een f-stop-correctielaag maken.
Als u werkt met een samengevoegd bestand, dupliceert u de achtergrondlaag met de optie Laag dupliceren uit het menu Laag.
Als u werkt met een gelaagd bestand, maakt u een nieuwe laag door Nieuw > Laag te kiezen in het menu Laag en vervolgens te drukken op Command-Option-Shift-E (Mac) of Ctrl-Alt-Shift-E (Windows) om de inhoud van alle zichtbare lagen samen te voegen in de nieuwe laag terwijl de onderliggende lagen intact blijven.

2. Globale f-stop-correctie toepassen.
Selecteer de nieuw gevormde laag in het palet Lagen en stel vervolgens de overvloeimodus in op Vermenigvuldigen en de dekking op 38%.
Hierdoor wordt de afbeelding globaal donkerder gemaakt met één stop.

Afbeelding

3. Laagmasker toevoegen.
Bij de globale correctie wordt een gedeelte van de begroeiing langs de waterlijn te donker.
Als u de correctie plaatselijk wilt tegenhouden, moet u eerst een laagmasker toevoegen door Laagmasker toevoegen te kiezen in het menu Laag.
In dit geval hebben we gebruikgemaakt van de optie Alles tonen.
Als u een klein gebied wilt corrigeren, kiest u de optie waarvoor het minst hoeft te worden getekend.
Het is makkelijker om Alles verbergen te kiezen en de correctie te tekenen dan Alles tonen te kiezen en vervolgens de correctie te verwijderen.
Als u een laagmasker toevoegt, wordt dit automatisch geladen in het palet Kanalen, en worden de achtergrond- en voorgrondkleuren automatisch ingesteld op Zwart-wit voor het bewerken van het laagmasker.

4. De correctie beperken.
Stel de voorgrondkleur in op zwart, en gebruik de gereedschapset voor penselen voor het instellen van een penseel met een zachte rand.
Vervolgens verwijdert u de correctie uit de gebieden waar u deze niet wilt toepassen.
In dit geval hebben we getekend met een dekking van 33% om de correctie langs de waterlijn te verminderen met 1/3-stop.

Afbeelding

5. Experimenteren.
Met deze techniek kan eindeloos worden gevarieerd.
Wanneer u de correctie tot het gewenste gebied van de afbeelding hebt beperkt, kunt u de sterkte ervan variëren door de dekking van de laag te wijzigen.
Als u bijvoorbeeld besluit dat u een correctie van twee stops nodig hebt, verhoogt u de dekking van 38% naar 76%.
U kunt ook experimenteren met verschillende technieken voor het beperken van de correctie.
Als het gebied dat moet worden gecorrigeerd of het gebied dat moet worden beschermd, gemakkelijk kan worden geselecteerd, kunt u de selectie maken voordat u het laagmasker toevoegt. Gebruik hiertoe respectievelijk de opties Selectie tonen of Selectie verbergen. Als u de correctie wilt beperken tot een specifiek toonbereik, kunt u de opties van Overvloeien als gebruiken in het dialoogvenster Laagstijlen om de correctie te beperken tot het gewenste toonbereik. Voor kleine plaatselijke correcties kunt u met het Historiepenseel de bron instellen op de huidige staat van de afbeelding en de penseelmodus instellen op Raster of Vermenigvuldigen.
Deze methode is vooral handig bij het aanbrengen van fijne correcties waarbij het Historiepenseel is ingesteld op een zeer lage dekking tussen 3% tot 10%.
Nog veel plezier op deze site...

Plaats reactie