Paint Shop Pro X2 in beeld

Allerlei nuttige uitleg over het programma...
Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Paint Shop Pro X2 in beeld

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:01

Inleiding (1)

Nieuw in PSP X2
Voor deze cursus maak ik gebruik van Paint Shop Pro versie X2, werk jij met een eerdere versie, geen enkel probleem 95% van deze cursus is te volgen met eerdere versies van PSP.

Laat me eerst eens een overzicht geven van een aantal belangrijke nieuwigheden in de versie X2.
Het eerste en vooral duidelijkste is de nieuwe gebruikersinterface.
De gebruikersinterface heeft duidelijk een metamorfose ondergaan. Deze is nu helemaal donker geworden en geeft een duidelijker beeld (lees contrast) van de foto die is geopend.
Werk jij liever in een witte werkomgeving, geen probleem, klik de knop "Beeld" in de menubalk, en kies "Werkvlakthema Grafiet".
Dit wijzigt de kleur van de gebruikersinterface weer in het wit.

Nieuw is ook de verbeterde functie om foto’s samen te voegen zoals je dit gebruikt voor panoramische foto's. Het probleem dat zich dan vaak stelt is dat aangrenzende foto’s anders belicht zijn. In de versie X2 kunnen we dit automatisch corrigeren.

De grootste nieuwigheid vind ik echter het "Snellaboratorium" waarmee we een aantal eenvoudige bewerkingen kunnen uitvoeren op meerdere foto's, o.a. foto’s bijsnijden, draaien en rode oogjes corrigeren.

Nieuw zijn ook de verschillende laagstijlen.
Met deze kunnen we op een vrij makkelijke manier een schaduw, een gloed, een reliëf en andere effecten toepassen op foto's of teksten.
We hebben ook nog de functie "Versmallen" die ervoor zorgt dat de personen op je foto’s er in één klik slanker uitzien.
Je hebt de nieuwe functie "Als nieuwe afbeelding bijsnijden". Met deze functie wordt het bijgesneden gedeelte van de foto automatisch in een nieuw document geopend, zodat je nadien gewoon verder kunt werken op de oorspronkelijke scan.
Andere nieuwigheden zijn 'zichtbare watermerken', een verbeterde conversie van een kleurenfoto naar zwart-witfoto plus een heel stel nieuwe make-over gereedschappen. Met deze gereedschappen kan je o.a. met één muisklik ongewenste vlekjes op een gezicht wegwerken of tanden witter maken.
We hebben ook nog een aantal nieuwe plaatjespenselen en een aantal nieuwe fotolijsten.

Veel nieuw dus, die ik in deze cursus ook zal bespreken. Maar laat ons eerst eens kijken naar de nieuwe werkomgeving.

De werkomgeving
Laat ons eerst eens kijken wat we te zien krijgen wanneer we PSP openen.

Helemaal bovenaan hebben we zoals in elk applicatie de Titelbalk (1) met aan de linkerzijde de naam en de versie van het programma, en aan de rechterzijde de knoppen "Minimaliseren", "Maximaliseren", en "Sluiten".
Daaronder hebben we de Menubalk (2).
In de menubalk vinden we tal van menu-namen, die we opdrachten of commando's noemen.
Klikken op deze opdrachten, geeft ons een drop-downmenu waaruit we een keuze kunnen maken uit om het even welke functie. Kies je een opdracht waar een pijltje achter staat verschijnt er een tweede rolmenu.
Onder de Menubalk vinden we de "Standaard werkbalk" (3).
In de Standaard werkbalk waar we de meest gebruikte opdrachten vinden. Bijvoorbeeld "Nieuw", "Opslaan", "Bestand openen", "In- en uitzoomen" en meer van die veel gebruikte opties.
Onder de Standaard werkbalk vinden we de werkbalk "Opties voor gereedschap" (4).
De verschillende opties in deze werkbalk zullen wijzigen afhankelijk van het gereedschap er is geselecteerd in de "Gereedschapbalk" (5).
Links naast de "Gereedschapbalk" vinden we het "Studiecentrum".
Het "Studiecentrum" geeft je tips en hulp over het geselecteerde gereedschap in de "Gereedschapbalk".
Zo zal je bijvoorbeeld kunnen lezen dat wanneer je het "Zoomgereedschap" hebt geselecteerd in de gereedschapbalk, je kunt in- en uitzoomen met het scrollwieltje van je muis.
Voor alle duidelijkheid, ik heb het hier over de computermuis.
Helemaal onderaan hebben we de "Statusbalk" (6).
De "Statusbalk" geeft ons informatie over het gereedschap waarover we onze muis bewegen in de "gereedschapbalk".

Afbeelding

Wat hebben we nog?
We hebben het "Werkgebied", wat het grootste deel van de applicatie inneemt en waar we onze foto's in bewerken, en we hebben het palet "Ordenen".
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:02

Inleiding (2)

Paletten
Wanneer we PSP voor het eerst openen, zijn de enige zichtbare paletten het palet "Ordenen" en het palet "Studiecentrum", maar er zijn er heel wat meer.
Om een palet te openen klik je de knop "Paletten" in de Standaard werkbalk, of klik je de knop "Beeld" in de menubalk en kies je "Paletten" in het drop-downmenu.
In beide gevallen klik je het palet dat je wenst te zien. Wens je een palet te verbergen, herhaal je deze handelingen of klik je het X-icoontje in de titelbalk van het palet.

Elk palet dat is geopend, kan worden verplaatst door te klikken en te slepen met de titelbalk van het palet. Hetzelfde geldt trouwens voor de verschillende werkbalken. Klik hiervoor op het blokje bovenaan of aan de rechterzijde van de werkbalk, en sleep deze naar de gewenste positie.

De enige balken die je niet kunt verplaatsen zijn de Titelbalk en de Menubalk.
Al de rest kun je plaatsen waar je deze wenst.
Heb je er een zooitje van gemaakt en wens je terug de standaard indeling van PSP in te stellen, klik je de knop "Bestand" in de menubalk, kies je "Voorkeuren" in het drop-downmenu, en klik je "Voorkeuren herstellen".
In het dialoogvenster dat verschijnt kies je "Standaardconfiguratie van werkvlak herstellen".

Afbeelding

Elk palet beschikt in de titelbalk van het palet over een knop "Sluiten", waarmee je het palet sluit, een knop "Maximaliseren/Minimaliseren" waarmee je het palet maximaliseert of minimaliseert, en een knop "Palet automatisch verbergen".
Wanneer deze laatste is geklikt zal het palet automatisch worden ineengevouwen wanneer je dit niet gebruikt.

Afbeelding

Is het een gedokt palet, dat wil zeggen een palet dat zich bevindt aan de rand van de applicatie,
dan zal dit palet zich ineengevouwen nestelen aan de rand.

Is het een zwevend palet, we spreken over een zwevend palet wanneer het palet zich niet bevindt aan de rand, dan zal dit automatisch worden ineengevouwen wanneer we dit niet gebruiken.
In beide gevallen zal het automatisch worden uitgevouwen wanneer we onze muisaanwijzer hierover bewegen.

Gereedschappen
Alle gereedschappen ga ik hier niet bespreken, dat doen we wel wanneer we deze daadwerkelijk gaan gebruiken in de les, maar dit wil ik je toch wel al meegeven.

Wanneer er zich een naar benedenwijzend pijltje bevindt naast het gereedschap (1), zal er zich een pop-upmenu ontvouwen met meerdere opties (2).
Zo heb je bijvoorbeeld de opties "Selectie", "Selectie uit vrije hand" en "Toverstaf" wanneer je het naar benedenwijzend pijltje klikt naast het gereedschap "Selectie".
Het icoontje dat de optie vertegenwoordigt die je laatst hebt gebruikt, zal worden weergegeven in de gereedschapbalk.
Heb je een gereedschap gekozen, dan worden hiervoor alle opties in de optiewerkbalk weergegeven.
Zo heb je bijvoorbeeld bij de functie "Selectie" de opties "Selectietype", "Modus" en "Doezelen" (3).

Afbeelding

Is je scherm niet groot genoeg om alle gereedschappen te zien, dan verschijnt er onderaan de gereedschapbalk een dubbel pijltje (4).
Wanneer je hierop klikt, wordt de rest van de gereedschappen weergegeven.

Beweeg je de muisaanwijzer over een gereedschap, dan verschijnt de naam van dit gereedschap met daarachter de sneltoets.
Voor wie niet zou weten wat een sneltoets is. Een sneltoets is de toets die je klikt op je toetsenbord om snel over te schakelen naar dit gereedschap.
Zo zie je bijvoorbeeld in bovenstaande afbeelding dat de sneltoets voor het Selectiegereedschap de toets "S" is op je toetsenbord (5).
Is er geen sneltoets toegewezen aan een gereedschap, dan wordt er uiteraard ook niks vermeld.

Diezelfde sneltoets of sneltoetscombinaties worden ook weergegeven in de pop-upmenu's van de menubalk.
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:03

Het palet "Ordenen" (1)

Organisatie
Net als in elk andere applicatie waarmee we werken, is ook in PSP organisatie een belangrijk iets dat je later veel tijd kan besparen.
In PSP X2 doen we dit in het palet 'Ordenen'. Dit palet wordt standaard geopend wanneer we PSP opstarten. Mocht jij dit palet niet zien klik je het naar benedenwijzend pijltje naast de knop "Paletten" in de standaard werkbalk, en klik je de optie "Ordenen" in het lijstje.

Het palet "Ordenen" is verdeeld in drie delen.
Aan de linkerzijde vinden we de mappenstructuur, aan de rechterzijde de voorbeelden van foto's in de geselecteerde map, en bovenaan een aantal knoppen.
De eerste knop die ik met je wil bespreken is de "Aan/Uit modus ordenen" knop (1).
Wanneer je hierop klikt, zal het palet ordenen zich openen in een nieuw venster en kunnen we dit verslepen naar de positie die je wenst. Je kunt de afmetingen van dit venster wijzigen door te klikken op de rand van het venster, en deze te slepen tot je de gewenste afmeting hebt bereikt.
Klik je nogmaals op diezelfde "Aan/Uit modus ordenen" knop (2), dan verankert dit venster zich terug in zijn standaard positie.

Wanneer het palet is verankerd in zijn standaard positie, kun je hiervan de grootte wijzigen door je muisaanwijzer over de rand te plaatsen, en wanneer deze wijzigt in een tweedelig pijltje (3) te klikken en te slepen.
Wens je de grootte te wijzigen van de foto's in het palet "Ordenen", klik en sleep je het zoomhendel (4) naar links of rechts. Links zoom je uit, rechts zoom je in.

Afbeelding

Laat ons eens zien wat we hier nog allemaal hebben.
Klikken op het naar benedenwijzend pijltje naast de icoon uiterst links (A), opent een drop-downmenu met een aantal opties. Allen lijken me duidelijk, maar laat ik deze toch maar vlug eens overlopen.
• "Recente bestanden" zal een lijstje weergeven met de laatst geopende bestanden.
• "Meer mappen weergeven" zal een dialoogvenster openen waarin je andere mappen kunt selecteren op je computer, om deze toe te voegen aan je mappenstructuur in het palet "Ordenen". Je moet namelijk weten dat de mappenstructuur in het palet "ordenen" niet alle mappen zal weergeven die op jouw computer staan. Dus heb je ergens een map op je PC die je in de mappenstructuur van PSP wil plaatsen, klik je deze knop.
• "Alles selecteren" zal elke foto selecteren die zich bevindt in het palet "Ordenen".
• "Niets selecteren" doet dan weer het omgekeerde.
• Door te klikken op de optie "Naam wijzigen" kun je de naam wijzigen van de geselecteerde foto.
• En de laatste optie "Vernieuwen" zal alle mappen in de mappenstructuur updaten.

Klikken op het naar benedenwijzend pijltje naast de tekst "Sorteren op:" (B) opent een drop-downmenu waarmee we de foto's kunnen rangschikken op o.a. datum, naam, waardering. Ik denk dat deze allen wel duidelijk zijn.

En een derde knop die ik nog eerst ga vermelden is de knop "Afbeeldingsinformatie" (C).
Deze opent een sectie in het palet dat ons informatie geeft over de geselecteerde foto, of waarin we een waardering kunnen geven aan een foto, of waarin we "tags" kunnen toevoegen aan een foto.
Tags zijn zoekwoorden. Met deze tags kun je dan zoeken in het zoekvak (9) naar een bepaalt type foto.
Klikken onderaan in deze sectie op de knop "Geavanceerde info" geeft je zelf nog meer mogelijkheden om de informatie van de geselecteerde foto aan te passen.

Afbeelding

Tussen al deze pop-uplijsten en secties hebben we nog een aantal knoppen die ik nog even wil overlopen.
De eerste is de knop "Afbeelding verwijderen" (1). Wanneer we hierop klikken, zal de geselecteerde foto of foto's in het palet "Ordenen" worden verwijderd.
Vervolgens hebben we de knoppen rechtsom roteren en linksom roteren (2 en 3). Wat deze doen lijkt me duidelijk.
Daarnaast hebben we de knop "Snel overzicht" (4). Klikken hierop zal de foto's uit de map weergeven in diavoorstelling.
Om een diavoorstelling op te slaan navigeer je naar de laatste dia met de knop "Volgende dia"(1), en wanneer het hele menu tevoorschijn komt klik je de knop "Als Corel presentatie opslaan"(2).
Om vlug uit de diavoorstelling te geraken klik je de ESC-knop op je toetsenbord.
Zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding zijn er nog meer knoppen in deze navigatiebalk, maar allen lijken me duidelijk en hebben dus geen uitleg nodig.

Afbeelding

Daarnaast hebben we de knop "Snellaboratorium" (5) waarover ik het uitgebreid zal hebben in één van de volgende lessen.
Vervolgens hebben we de knop "Overzichtsafdruk afdrukken" (6) waarmee we een overzicht kunnen afdrukken van alle foto's in de map. Wanneer je hierop klikt, opent een dialoogvenster dat me duidelijk lijkt.
Daarnaast hebben we de knop "Afbeeldingsinformatie" wat we reeds hadden gezien.
Daarnaast hebben we de knop "Delen via e-mail" (7). Wanneer we hierop klikken, zal het standaard e-mail programma openen, waaraan automatisch de geselecteerde afbeeldingen aan zijn toegevoegd.
En als laatste hebben we nog de knop 'Afdrukken bestellen" ( 8 ) waarmee we online foto's kunnen laten maken. Hiervoor moet je wel eerst een account hebben aangemaakt.

Nog een tip misschien.
Wens je een foto naar een andere map te verplaatsen, klik en sleep je deze uit het palet "Ordenen" naar de map waarin je deze wil plaatsen in de mapstructuur.
Wens je een foto te kopiëren naar een andere map, hou je de Ctrl-knop op je toetsenbord ingedrukt terwijl je sleept.
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:05

Het palet "Ordenen" (2)

Fotolade
Nieuw ook in PSP X2 is de Fotolade, een schuif noemen ze dit in het Vlaams.
We gebruiken deze wanneer we bepaalde handelingen willen uitvoeren op verschillende foto's die zich in verschillende mappen bevinden. Bijvoorbeeld het mailen van foto's naar je geliefde.
Stel dat deze foto's zich allen in verschillende mappen bevinden, dan plaats je de foto's die je wilt mailen in de fotolade.
Foto's die je plaatst in een Fotolade worden niet gekopieerd naar deze lade, noch op de harde schijf op je computer.
Om de fotolade te openen klik je "Paletten" in de standaard werkbalk, en kies je "Fotolade" in het drop-downmenu.
Dit opent het palet "Fotolade" onder het palet "Ordenen".
Alle foto's die staan in de geselecteerde map zullen worden geplaatst in de standaard fotolade, genaamd "Fotolade". We zouden al deze foto's kunnen verwijderen uit deze standaard lade, maar het makkelijkste en snelste is wanneer je een eigen lade aanmaakt.
Klik hiervoor de knop "Fotolade toevoegen" (1), geef de lade een toepasselijke naam, en klik OK.
Klik en sleep de foto's die je wenst uit de verschillende mappen in deze fotolade.
Wens je een foto te verwijderen uit een fotolade, selecteer je deze in de lade en klik je de Deleteknop op je toetsenbord, of klik je de knop "Uit fotolade verwijderen (3).
Wens je een hele lade te verwijderen, klik je de knop "Fotolade verwijderen" (2).

Om de foto's te mailen, te bewerken in het snellaboratorium, of te printen, klik je het naar benedenwijzend pijltje naast het eerste icoontje (A) in de werkbalk van de fotolade, en maak je jouw keuze in het pop-upmenu.

Afbeelding

Om het palet "Fotolade" terug te sluiten klik je de X bovenaan links de fotolade, of herhaal je de handelingen om het palet te openen.

Efficiënt Zoeken
Wanneer we onze foto's hebben voorzien van "tags" en "sterren" is het makkelijk foto's te vinden die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een eerste mogelijkheid is een of meerdere zoekwoorden te typen in het zoekvak.
Een tweede en meer uitgebreide mogelijkheid is de zoekicoon te klikken.
Dit opent het dialoogvenster "Slimme verzameling"waar we één of meerdere zoekcriteria kunnen ingeven.
Kies hiervoor een eerste criteria, bvb Tag, geef je een of meerdere tags in die bij de foto horen.
Klik de knop met het "Plus" icoon om een tweede criteria in te stellen, bvb "Waardering" "Groter dan" en selecteer je het aantal sterren. Heb je nog meerdere criteria in te geven klik je nogmaals de knop +

Wens je criteria te verwijderen click je de knop -, maar dat is wel duidelijk denk ik.
Wens je een voorbeeld te bekijken van het resultaat klik je de knop "Voorbeeld". Het resultaat verschijnt in het palet "Ordenen".

Wens je het resultaat op te slaan voor later te gebruiken, klik je de knop "Opslaan".
Dit opent een dialoogvenster waar je de "slimme verzameling" een naam geeft.
Ze noemen dit een "Slimme verzameling", waarom weet ik niet. Ik heb er al veel aan gevraagd maar deze antwoord me nooit.

Afbeelding

In elk geval we vinden deze zojuist aangemaakte "slimme verzameling" terug onder de optie "Slimme verzamelingen" in het mappenvenster van het palet "Ordenen".

Afbeelding
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:06

Het "Snellaboratorium"

Foto's bewerken in het Snellaboratorium
Nieuw in PSP x2 is het snellaboratorium.
In het snellaboratorium kunnen we foto's individueel bewerken zonder deze eerst te moeten openen in PSP.

Om het snellaboratorium klik je de knop "Snellaboratorium" klik je de knop "Snellaboratorium" bovenaan het palet "Ordenen".
Je hebt de mogelijkheid eerst de map te selecteren in de mappenstructuur van het palet "Ordenen", maar je kunt ook de map selecteren wanneer het snellaboratorium reeds is opgestart.

Afbeelding

Eénmaal het snellaboratorium is geopend krijgen we onderstaand venster te zien.
De eerste foto in de geselecteerde map wordt standaard in het fotovenster weergegeven.

Het eerste wat je doet is de foto selecteren die je wilt bewerken onderaan in het snellaboratorium.
Deze wordt geopend in het fotovenster (A).
Onder het fotovenster vinden we de waarde-instelling (B) voor de geselecteerde foto.
En onder deze vinden we de menubalk waarmee we een aantal bewerkingen kunnen uitvoeren op de geselecteerde foto.

Afbeelding

Laat me deze eens overlopen.
De eerste twee knoppen zijn "Opslaan" en "Opslaan als..." (1).
Het is verstandig je foto op te slaan wanneer je een aantal bewerkingen hebt uitgevoerd.
Nog verstandiger is het wanneer je de foto opslaat met de knop "Opslaan als...", op deze manier beschik je steeds over het origineel.

Daarnaast hebben we de knoppen "Ongedaan maken" en "Opnieuw uitvoeren" (2). Wat deze doen zal jullie wel allemaal duidelijk zijn, maar voor diegenen onder jullie die voor het eerst aan een PC zitten, de eerste maakt de laatst doorgevoerde wijziging ongedaan, en de tweede voert de laatst ongedane bewerking weer uit.

Daarnaast hebben we de knoppen "Ongedaan maken" en "Opnieuw uitvoeren" (2). Wat deze doen zal jullie wel allemaal duidelijk zijn, maar voor diegenen onder jullie die voor het eerst aan een PC zitten, de eerste maakt de laatst doorgevoerde wijziging ongedaan, en de tweede voert de laatst ongedane bewerking weer uit.

Vervolgens hebben we de knop "Normaal beeld" (3). Wanneer we deze klikken wordt de foto op 'normale grootte' weergegeven.

Verder hebben we de knop "Afbeelding aanpassen aan venster" (4). Deze geeft de foto weer in maximale venstergrootte.

Daarnaast hebben we de knop "Zoomen" (5). Door te klikken op de foto met deze knop geselecteerd, zoomen we in op de foto.

Verder hebben we het gereedschap "Pannen" (6). Met dit gereedschap kunnen we, wanneer we hebben ingezoomd op de foto, de foto in het venster verplaatsen, en zodoende een ander deel van de foto te bekijken.

Daarnaast vinden we de knop "Rechttrekken" (7). Met deze knop kunnen we een scheef genomen foto rechttrekken. Maar hierover later meer.

Over de volgende knop "Bijsnijden" ( 8 ) heb ik het ook uitgebreider in een volgende les.

Vervolgens hebben we de knop "Slimme correctie" (9). Wanneer we hierop klikken, opent een deelvenster aan de rechterzijde van het snellaboratorium. Dit kun je zien in bovenstaande afbeelding.
Hierin kun je o.a. de helderheid en de verzadiging van de foto manueel wijzigen, maar je vindt hier ook de knop "Instellingen voorstellen".
Wanneer je hierop klikt, zal PSP je een voorstel doen waar alle verschillende opties automatisch worden ingesteld.
Wens je deze te accepteren klik je de knop "Opslaan" of "Opslaan als...". Wens je dit te negeren klik je de knop "Herstellen".

Daarnaast hebben we het "Make-over" gereedschap (10). Deze gebruiken we wanneer we afbeeldingen van personen willen bewerken. Bijvoorbeeld tanden bleachen, of een zonnebank tintje geven.

Vervolgens hebben we het "Kloonpenseel" (11). Wat dit doet is het kloont delen van een afbeelding op een andere positie in de afbeelding. Maar hierover heb ik het ook uitgebreider in een volgende les.

Daarnaast vinden we het 'Rode ogen" gereedschap (12). Dit verwijdert rode ogen in de foto. Dat is duidelijk.

Verder hebben we nog de knoppen "Linksom roteren" en "Rechtsom roteren" (13 en 14).
De knop "Verwijderen" (15), en de knop "Help onderwerpen" (16).
Wat deze doen lijkt me ook erg duidelijk.

We klikken de knop "Snellaboratorium afsluiten" Wanneer we terug willen keren naar PSP.
Misschien nog even dit. Wanneer je wijzigingen in een foto hebt aangebracht en je selecteert een andere foto, zal PSP je steeds vragen of je deze wijzigingen wil opslaan.
Antwoord je hierop met 'ja', zal in het volgende dialoogvenster je de vraag worden gesteld of je van het origineel een kopij wil opslaan.
Antwoord je hier ook met 'ja', zal PSP een map aanmaken (Corel Auto-Preserve) in de map waarin je aan het werken bent, waarin het origineel zal worden opgeslagen.
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:07

Foto's bewerken (1)

Formaat wijzigen
Wanneer we een foto hebben genomen met onze digitale camera, kan het wel voorkomen dat de genomen foto van uitzonderlijke kwaliteit is, maar hierdoor ook qua afmetingen en grootte (in MB) de aannemelijke normen overtreft.
Bijvoorbeeld je hebt een foto van je lief genomen die je op het Internet wil plaatsen, dan moet je er voor zorgen dat de afmetingen van deze foto niet te groot zijn, en vooral het aantal MB's van deze foto niet te hoog is. Hoe meer MB's hoe langer je moet wachten voor je iets te zien krijgt op het Internet.
En dan mag je lief nog zo mooi zijn, ik denk dat er niemand zal wachten tot wanneer deze foto volledig is gedownload.

Dus heb je foto's gemaakt die veel te groot en te zwaar zijn voor het Internet of om te mailen, wijzig dan eerst hiervan het formaat.
Om het formaat van een foto te wijzigen, open je deze eerst in PSP.
Dit kan door deze te dubbelklikken in het palet "Ordenen", een tweede manier is de knop "bestand" te klikken in de menubalk en te kiezen voor "Openen" in het drop-downmenu, en een derde manier is de knop "Openen" te klikken in de standaard werkbalk.

In de laatste twee gevallen navigeer je naar de map waar de foto zich bevindt, je selecteert de foto, en klikt de knop "Openen" in het dialoogvenster.

Eénmaal de foto geopend klik je de knop "Afbeelding" in de menubalk, en kies je "Formaat wijzigen" in het drop-downmenu.
Dit opent het dialoogvenster "Formaat wijzigen":

Afbeelding

Aan de linkerzijde vinden we de originele afmetingen en resolutie.
Aan de rechterzijde worden de nieuwe afmetingen en resolutie weergegeven.

Wanneer je de breedte of de hoogte wijzigt onder de sectie "Afdrukgrootte" in de kolom "Nieuw", dan zullen ook automatisch de breedte en hoogte voor de "Pixelafmetingen" worden aangepast.

Dit heeft niks te maken met de verhouding Breedte/Hoogte van de foto, maar enkel met het feit dat een foto bestaat uit pixels. Verklein je de afmetingen van een foto, dan worden er pixels verwijderd uit deze foto. Vergroot je de afmeting van een foto, dan worden er pixels toegevoegd aan deze foto.

De afmetingen van een pixel stel je dan weer in in het vak "Resolutie". De standaard instelling hiervoor is pixels/inch.
Dit betekent dat er in de foto zoals deze nu is ingesteld in het bovenstaande dialoogvenster, 72 pixels per inch voorkomen.
Dit is een prima verhouding voor een foto die op het internet moet komen.
Moet je echter met je foto naar een drukker, dan moet je deze Pixel/inch-verhouding verhogen naar ten minste 350 dpi. Dit moet je maar eens voor alle zekerheid vragen aan je drukker.

Zoals dus eerder vermeld hebben afdrukgrootte en de pixelafmetingen niks te maken het vergrendelen van de hoogte/breedteverhouding wanneer we deze wijzigen.
Hiervoor klik je het aanvinkvakje "Geavanceerde instellingen", waar je het aanvinkvakje "Hoogte-breedte verhouding vergrendelen" aanvinkt.
Standaard is dit aangevinkt, maar mocht dit bij jou niet het geval zijn, weet je nu waar je moet zijn om dit in te stellen.
Mocht je de afmetingen hoogte/breedte onafhankelijk van elkaar willen wijzigen, dan verwijder je het vinkje in dit vak door er nogmaals op te klikken.

Wens je de afmetingen van de afbeelding te wijzigen zonder dat de grootte van de pixels wordt gewijzigd, bijvoorbeeld om je foto's af te drukken, dan verwijder je het vinkje voor de tekst "Nieuwe resolutie met:".

Onthoud uit dit onderdeel van de les dat tenzij je het aanvinkvakje "Nieuwe resolutie met:" hebt uitgevinkt, je steeds pixels zal toevoegen of verwijderen uit de foto, afhankelijk of je deze vergroot of verkleint.

Foto's draaien
Wanneer we een foto hebben gemaakt waarbij we de camera hebben gedraaid, dan moeten we de foto draaien in PSP om deze op een 'normale' wijze te kunnen bekijken.
Hiervoor hebben we een aantal mogelijkheden.
Een eerste mogelijkheid is het studiecentrum te openen, te klikken op de optie "Aanpassen" in de lijst, en te klikken op de optie "Links roteren" of "Rechts roteren". In beide gevallen zal dit de afbeelding 90° draaien.
Wil je echter de afbeelding met een andere dimensie roteren dan klik je de knop "Afbeelding" in de menubalk, en kies je "Vrij roteren" in het drop-downmenu.
Dit opent het dialoogvenster "Vrij roteren" waarin je de keuze hebt de afbeelding onder een bepaalde hoek (90°, 180°, 270°) links of rechts te roteren, of een rotatiehoek te typen in het invulvak.
Uiteraard bepaal je de richting waar je naar toe wil roteren.

Afbeelding

Andere manieren om een afbeelding te roteren zijn de opties "Spiegelen" en "Omdraaien".
"Spiegelen" zal de afbeelding draaien om zijn horizontale as, "omdraaien" zal de afbeelding draaien om zijn verticale as.
Beide opties vinden we onder de knop "Afbeelding" in de menubalk.
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:08

Foto's bewerken (2)

Foto bijsnijden
Wanneer we slechts een bepaald deel uit een foto wensen te behouden, maken we gebruik van het gereedschap "Bijsnijden".
Open hiervoor eerst uiteraard de foto waarvan je een deel wil wegsnijden, en klik de knop "Bijsnijden" in de gereedschapbalk.
Dit plaatst een bijsnijdkader over de foto.
Door de muisaanwijzer over één van de blokjes aan de rand van het bijsnijdkader te plaatsen, kun je de grootte van dit kader wijzigen door de muisaanwijzer te slepen in de richting die je wenst.
Plaats je de muisaanwijzer in het kader, dan wijzigt deze in een vierdelig pijltje, en kun je de positie van het kader verplaatsen door te klikken en te slepen.

Nieuw in PSP X2 is trouwens de optie-werkbalk die verschijnt onder het bijsnijdkader, met de extra knop om het bijsnijdkader te draaien.

Wens je een bijgesneden foto te gebruiken voor bvb een cd-hoes of een postkaartje. Maak dan gebruik van de reeds ingestelde "Voorinstellingen". Voor een kaartje is dat 10 x 15 cm.
Moet je wel eerst in de optie-balk de eenheden wijzigen in centimeter.

Wens je de afmetingen handmatig in te stellen, typ je de gewenste afmetingen in het vak "Breedte" en "Hoogte".

Ben je klaar met de selectie, klik je op het groene icoontje met het witte vinkje of dubbelklik je in het selectiekader.

Afbeelding

Foto rechttrekken
Heb je een scheve foto genomen, bijvoorbeeld omdat je een stuk in je voeten had, geen probleem PSP lost dit voor jou wel op.
Zoals altijd openen we eerst de foto die we willen wijzigen, en klikken vervolgens het gereedschap "Rechttrekken".
Dit plaatst een lijn in de foto die we willen rechttrekken.

Klik en sleep het begin- en eindpunt van deze lijn naar de rand van het gebouw, of beter gezegd de rand die je wil rechttrekken.
Kies als Modus "Horizontaal maken", ik wil namelijk de rand van het gebouw horizontaal in de foto.
Had ik de lijn evenwijdig geplaatst met de verticale rand van het gebouw had ik de modus "Verticaal maken", moeten kiezen.
Klik de knop "Toepassen".

Afbeelding

Wil je de foto meteen bijsnijden wanneer je een foto rechttrekt, selecteer dan de optie "Afbeelding bijsnijden" in het optie-menu.

Afbeelding
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:09

Foto's bewerken (3)

Perspectief
Het komt wel eens voor wanneer je een foto hebt genomen waarbij je niet recht voor het object stond, het object dan verdwijnt in de diepte. Een voorbeeld hiervan is onderstaande foto die was genomen in een museum. Zoals je kunt zien verdwijnt de foto in de diepte.

Om deze foto, of beter gezegd het object in de foto, recht te trekken zodat we een mooi vooraanzicht krijgen, gebruiken we de optie "Perspectiefcorrectie'.
Klik hiervoor het naar benedenwijzend pijltje naast de knop "Rechttrekken" in de gereedschapbalk, en kies "Perspectiefcorrectie".
Dit plaatst een selectiekader in de afbeelding waarvan je de vier hoeken klikt en sleept naar de vier hoeken van het object waarvan je een vooraanzicht wil hebben, in dit geval dus de foto.
Selecteer de optie "Afbeelding bijsnijden" in de optiebalk.
En wanneer alle vier de hoeken van het selectiekader perfect zijn uitgelijnd, klik je de knop "Toepassen" in de optiebalk.

Afbeelding

Rode oogjes
Dat we rode oogjes kunnen verwijderen met de knop "Rode ogen" dat zullen we allen wel weten. Hoe je dat doet denk ik, zul je ook allen wel weten.

Voor wie het niet mocht weten, het eerste wat je doet is inzoomen op de afbeelding, daarna selecteer je het gereedschap "Rode ogen" in de gereedschapbalk en als laatste klik je het rode oog.
Heel makkelijk, maar niet altijd zo efficiënt.

Een betere manier, toch voor diegenen onder ons die wat correcter willen werken, is gebruik te maken van het dialoogvenster "Rode ogen verwijderen".
Klik hiervoor de knop "Aanpassen" in de menubalk, en kies "Rode ogen verwijderen" in het drop-downmenu.
Dit opent het dialoogvenster "Rode ogen verwijderen".
Bovenaan het dialoogvenster hebben we het aanvinkvak "Voorbeeld op afbeelding". Wanneer dit is geselecteerd zie je onmiddellijk het resultaat in de foto.

Daaronder hebben we twee voorbeeldvensters, "Voor:" en "Na:".
Met de knoppen onder de voorbeeldvensters zoomen we in op de afbeelding.
Door te klikken op de knop "Pannen"(1) kunnen we onmiddellijk het 'rode-ogenkader in de juiste positie brengen.
Je kunt dit steeds verplaatsen in het voorbeeldvenster 'voor:" door dit te klikken en te slepen, de grootte van dit kadertje pas je aan door de blokjes aan de rand van het kader te verslepen.
In het voorbeeldvenster "Na:" zie je het resultaat.

Afbeelding

Onder de zoomgereedschappen vinden we een invulvak met een drop-downpijltje (2).
Wanneer je hierop klikt heb je een lijstje met vooraf ingestelde opties voor het bewerken van rode ogen.
Wens jezelf jouw eigen ingestelde opties op te slaan, en deze aan het lijstje toe te voegen, klik je de knop "Voorinstelling opslaan" (3).
En wens je de standaard instellingen van PSP te gebruiken, klik je de knop "Standaard waarden herstellen" (4).

Daaronder hebben we het vak "Methode".
In het vak methode hebben we een aantal opties.
De eerste optie "Automatisch menselijk oog", is om rode ogen te verwijderen bij een persoon.
De tweede optie "Automatisch dierlijk oog", is om het rode oog te verwijderen bij een dier.
Deze optie gebruik je wanneer je rode ogen wil verwijderen, bijvoorbeeld in een foto van je poes. Mocht er twijfel zijn, ik bedoel hiermee je kat.
Katachtigen hebben namelijk geen ronde pupil, maar een meer ovale pupil. En wanneer je deze optie hebt gekozen kun je de breedte van het kader wijzigen zonder dat de hoogte van het kader wijzigt en vooral je kunt het kader draaien.
Dit kun je dus niet bij de optie "Automatisch menselijk oog".

Afbeelding

Met de derde optie "Contour van pupil" moet je zelf de vorm tekenen door te klikken en te slepen.
Met de vierde optie "Omtrek pupil van punt naar punt" klik je de verschillende punten rond de pupil. Ben je op het laatste punt gekomen, dubbelklik je.

Misschien nog dit, "Klikken op de knop "Rode ogen verwijderen" verwijdert het "rode-ogenkader", en meteen ook al je instellingen.

Het vergt wel wat meer tijd om op deze manier rode ogen te verwijderen, maar het resultaat is er ook naar.
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:10

Foto's bewerken (4)

Eénstaps-fotocorrectie
De makkelijkste en vlugste manier om de kwaliteit van een foto te optimaliseren is door gebruik te maken van de functie "Eénstaps-fotocorrectie".
We vinden deze functie in het "Studiecentrum" onder de optie "Aanpassen", of door te klikken op de knop "Aanpassen" in de menubalk, en te kiezen voor "Eénstaps-fotocorrectie" in het drop-downmenu.
Wat je ook doet, maakt niet uit, de kwaliteit van de foto wordt in één enkele klik optimaal gecorrigeerd. Althans volgens de normen van PSP, en eerlijk gezegd, meestal is dat ook zo.
Hou er wel rekening mee dat je van een ezel geen paard kunt maken. Dit is hetzelfde met een foto.
Is je foto gedoemd om in de vuilbak te belanden, dan kan je ook met PSP hier geen prijswinnaar meer van maken.

Afbeelding

Slimme-fotocorrectie
Voor de freaks onder ons hebben we de functie "Slimme fotocorrectie" in PSP.
Wijzigen we op deze manier de kwaliteit van onze foto hebben we meer controle over de helderheid van de foto.

Klik hiervoor op de knop "Aanpassen" in de menubalk, en te kies "Slimme fotocorrectie" in het drop-downmenu.
Dit opent een dialoogvenster waarin we de helderheid van de donkere en lichtere delen van de foto afzonderlijk kunnen instellen.
Klikken op het aanvinkvakje "Geavanceerde opties" geeft ons extra opties waar we de wit en zwart balans afzonderlijk kunnen instellen.

Afbeelding

Nog een tip misschien.
Heb je de helderheid van een foto zo aangepast dat de korriligheid hoog is, met andere woorden dat de foto door alle pixels meer lijkt op een dambord, dan kun je deze wegwerken met de functie "Eénstaps-grofkorriligheid verwijderen".
Ook deze functie vinden we onder het menu-item "Aanpassen".
Verwacht ook hier geen wonderen, maar soms geeft dit wel eens een leuk resultaat.
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:11

Foto's bewerken (5)

Kloonpenseel
Het zal je wel eens overkomen wanneer je een foto hebt gemaakt, je bepaalde delen van deze foto wil wegwerken.
Net als in elk andere fotoapplicatie kunnen we dit ook in PSP.
Het eerste wat je doet natuurlijk is de foto openen.
Selecteer het kloongereedschap in de gereedschapbalk.
In de optie-werkbalk kun je een aantal opties instellen zoals de grootte en de vorm voor het penseel waarmee je wil werken. Eénmaal deze instellingen zijn ingesteld, rechtsklik je de muis op het deel van de foto dat je wil klonen, dit noemen we de "bron".
Klik en sleep over het deel in de foto dat je weg wil werken, in dit geval die vent op zijn fietsje.
Terwijl je de muisaanwijzer beweegt over de foto (doel), zie je positie van de bron mee bewegen.
Het is dit deel van de foto dat zal worden gekloond.

Afbeelding

Hetzelfde kunnen we met meerdere foto's.
Stel, je wil de foto's van je fietstocht aan je makkers laten zien maar je wil een beetje opscheppen, dus het beste wat je kunt doen, is hier iets pikants aan toe voegen.
Open eerst beide foto's.
Rechtsklik de bron in de eerste foto, we noemen dit de bronfoto.
Klik en sleep op de positie in de tweede foto, de doelfoto, waar je het gekloonde beeld wil plaatsen.
Terwijl je de muisaanwijzer over de doelfoto klikt en sleept, zie je in de bronfoto welk deel van de foto je gaat klonen.

Afbeelding

Ben je klaar met het klonen, sla de foto dan op onder een andere naam, op deze manier heb je nog steeds het origineel.

En nog een tip misschien, heb je het al te "pikant" gemaakt, sla deze dan op ergens waar je echtgenote deze niet kan vinden, anders zal er in de toekomst van fietsen nog weinig in huis komen denk ik.

HDR-foto
Deze optie is nieuw in PSP X2, dus diegenen onder jullie die met een vorige versie werken kunnen dit deel van de les overslaan.

Laat me eerst eens uitleggen wat HDR-foto's zijn.
HDR staat voor High Dynamic Range.
In een HDR-foto combineer je ten minste drie dezelfde foto's.
Een overbelichte, een normale, en een onderbelichte. Zijn met deze drie foto's de details tussen de lichte en de donkere delen nog onvoldoende, dan kun je nog een vierde en vijfde toevoegen. Eén die nog meer onderbelicht is, en één die nog meer overbelicht is.

Een voorbeeld maakt dit wel duidelijk.
Om een HDR-foto te maken klik je de knop "Bestand" in de menubalk, en kies je "HDR-foto's samenvoegen" in het drop-downmenu.
Dit opent het dialoogvenster "HDR-foto's samenvoegen", wat had je anders verwacht?
Het eerste wat je doet is de verschillende afbeeldingen laden.
Klik hiervoor de knop "Bladeren", selecteer de foto's op je computer of op je camera, en klik de knop "Openen".
Om verschillende naast elkaar liggende foto's te selecteren hou je de Shifttoest op je toetsenbord ingedrukt, om verschillende niet naast elkaar liggende foto's te selecteren hou je de Ctrl-toets ingedrukt. Maar dat wist je natuurlijk wel al.

Afbeelding

Eénmaal de foto's zijn geladen, is het eerste wat je doet de foto's uitlijnen. Klik hiervoor de knop "Afbeeldingen uitlijnen". Er verschijnt een venstertje waar je de status van de uitlijning kunt volgen.
Om de verschillende foto's samen te voegen tot één foto, klik je de knop "Instellingen voorstellen".
PSP X2 zal proberen op een zo goed mogelijke manier. Wanneer ie klaar is zal hij bovenaan in het voorbeeldvenster hiervan het voorbeeld tonen.
Wens je zelf nog wat wijzigingen aan te brengen gebruik je de schuifbalken "Helderheid" en/of "Verhelderen". Ben je tevreden, klik je de knop OK.
Wanneer je de samengevoegde foto sluit wordt je gevraagd of je de samengestelde foto wil behouden.
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:12

Foto's bewerken (6)

Niveaus
Voor het herstellen van lichtwaarden in een foto gebruiken we de optie "Niveaus".
Ruw gezegd, een foto bestaat uit drie tonen, hoog, midden en laag. Natuurlijk liggen daar nog allerlei waarden tussen, maar de drie hoofdwaarden zijn hoog, midden en laag.
Hoog zijn de donkere tonen (zwart), midden zijn de midtonen (grijs) en laag zijn de lichtere tonen (wit). Eénmaal je dat in je kopje hebt gestoken, ben je reeds halfweg om een overbelichte of onderbelichte foto te herstellen.

Nu, om een overbelichte foto te herstellen, dus donker te maken, schuiven we het schuifknopje "donkere tonen" naar rechts. Omgekeerd voor een onderbelichte foto, is de foto te donker schuiven we de knop "Lichtere tonen" naar links.
Door met de middelste schuifknop te bewegen regelen we de grijswaarden, of mid tonen.

Diezelfde handelingen kun je ook toepassen wanneer je bepaalde delen uit je foto meer wil accentueren.
Bijvoorbeeld het meer beklemtonen van de kop van de zebra in onderstaande foto, zodat je een 3D-effect krijgt.
Om de optie Niveaus te openen klik je de knop "Aanpassen" in de menubalk, kies "Helderheid en contrast" in het drop-downmenu, en klik de optie "Niveaus".

Selecteer het selectievakje "Voorbeeld op afbeelding" wanneer je de ingestelde waarden wilt weergeven op de originele foto. Op deze manier zie je meteen hoe je afbeelding er zal uitzien.

Afbeelding

Hetzelfde wanneer je werkt met een kleurenfoto.
Ook hier heb je de mogelijkheid de helderheid van de foto aan te passen.
Eén verschil echter, je hebt de extra optie "Kanaal:".
Standaard staat deze ingesteld op "RGB", wat de afkorting is voor "Red", "Green", en "Blue". Wat neerkomt dat je de toonwaarden wijzigt van alle drie deze kleuren. Onze foto, of beter gezegd onze monitor, ziet slechts drie kleuren, al de rest wat je ziet zijn mengelingen van deze kleuren.
Anders is het bij CMYK kleuren en LAB kleuren. De eerste bestaat uit vier kleuren, de tweede uit een mengeling tussen RGB en CMYK. Maar nu ban ik hier al veel te ver aan het uitbreiden.
Onthoud alleen dat een foto die is opgebouwd uit RGB-kleuren bestaat uit drie kleuren, "Red", "Green", en "Blue"

Wens je dus op een bepaalde kleur te werken dan klik je het naar benedenwijzend pijltje, en kies je de kleur die je wilt bewerken in het drop-downmenu.

Afbeelding

Curven
Iets ingewikkelder is het werken met "Curven". Dit vraagt wat meer oefening, maar diegenen onder ons die houden van perfectie zullen deze optie zeker appreciëren.
Klik hiervoor de knop "Aanpassen" in de menubalk, kies "Helderheid en contrast" in het drop-downmenu, en klik de optie "Curven".
Wanneer het dialoogvenster opent zien we een diagram waarop een diagonale lijn is te zien met twee punten, één bovenaan rechts, en één onderaan links.
Links vertegenwoordigt de lichte toon, rechts de donkere toon.
Door te klikken op de lijn voegen we ankerpunten toe, die we dan op hun beurt kunnen verplaatsen door deze te klikken en te slepen.
Beweeg je deze verticaal naar boven of beneden, dan is dit net hetzelfde wat je zou doen met het verschuiven van de schuifknoppen in de optie "Niveaus".
Werk met meerdere punten, wanneer je niet wenst dat een vorig punt ook verschuift, wanneer je het ene punt verplaatst.

Afbeelding
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:14

Makeover-gereedschap

Vlekverwijderaar
Wanneer we het Makeover-gereedschap selecteren in de gereedschapbalk hebben we vijf extra gereedschappen in de optiebalk. Althans dit is toch het geval in de versie X2, in de vorige versie waren er dit slechts drie, de eerste "Vlekverwijderaar", de tweede "Tandenborstel" en de vierde "Zongebruinde tint".

Het eerste gereedschap is de "Vlekverwijderaar".
Met de vlekverwijderaar verwijderen we ongewenste vlekjes, zoals puistjes in de foto.
Wanneer de vlekverwijderaar is geselecteerd hebben we twee opties. Met de eerste optie bepalen we de grootte, of beter gezegd de diameter, van het penseel waarmee we de vlekjes willen wegwerken.
Met de tweede optie bepalen we de kracht van de verwijdering.
Geef je een laag getal in voor de kracht, kun je door meerdere malen te klikken op dezelfde positie, toch hetzelfde effect bereiken dan wanneer je de kracht had ingesteld op een hoog getal.
Na het instellen van deze opties, klik je op het vlekje dat je wil verwijderen.

In onderstaand geval moet er wel heel wat worden geklikt, ik hoop maar dat ik er niet van in slaap val.

Afbeelding

Tandenborstel
Het tweede gereedschap is de "Tandenborstel".
Het gereedschap "tandenborstel" heeft slechts 1 optie, namelijk de kracht.
Ook hier hetzelfde, hoe hoger de kracht of hoe meer kliks, hoe witter de tanden.
Witte tanden zijn mooi, heel mooi zelfs, maar een "Pepsondent smile" vind ik toch een beetje te veel van het goede.

Afbeelding

Oogdruppel
Het derde gereedschap is de "Oogdruppel".
Deze verwijdert rode ogen, niet de rode pupillen in de ogen, maar het wit van de ogen.
Wanneer je bijvoorbeeld een oogontsteking hebt, dan ziet het wit van je ogen rood.
Wel met dit gereedschap kun je deze rode vlekken verwijderen.
Ook hier beschikken we enkel over de optie "Kracht".

Afbeelding

Zongebruinde tint
Het vierde gereedschap is de "Zongebruinde tint".
Hiermee geven we de huid van de persoon in de foto een gebruind tintje.
Beide opties zijn bij dit gereedschap beschikbaar.
Hoe hoger de kracht of hoe meer kliks, hoe bruiner de huid.
Klik en sleep de muisaanwijzer over de plaatsen in de foto die je een gebruind tintje wil geven.
Eén voordeel heb je hier, verbranden kun je niet.

Afbeelding

Versmallen
En het laatste gereedschap is het gereedschap "Versmallen".
De enige optie die we bij dit gereedschap kunnen instellen is "Kracht".
De kracht bepaalt het versmallen van de inhoud van de foto, niet van de foto zelf.
Wanneer je blijft klikken, kun je wel eens verassende resultaten bekomen.

Afbeelding
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:15

Foto's retoucheren (1)

Krasjes verwijderen
Wanneer we een oude foto hebben ingescand, kan het wel voorvallen dat deze vol met krasjes zit.
In PSP hebben we een optie om deze te verwijderen.
Open hiervoor eerst de foto, en kies daarna het gereedschap "Krasjes verwijderen" in de gereedschapbalk. Je vindt dit gereedschap onder het gereedschap "Klonen".
Wanneer het gereedschap "Krasjes verwijderen" is geselecteerd in de gereedschapbalk hebben we in het optiemenu twee opties. Met de eerste bepaal je de breedte van het selectievak, met de tweede optie bepaal je de vorm van het selectievak.
Wanneer we werken met het gereedschap "Krasjes verwijderen" spreken we namelijk over een selectievak, je klikt en sleept namelijk een vak in de foto dat je wil wijzigen.
In dit geval dus een kras op de foto.
Laat de muisaanwijzer los wanneer het selectievak de kras geheel overlapt.

Hetzelfde had je natuurlijk kunnen doen met het gereedschap "Klonen". Het is aan jou waar je het liefst mee werkt.

Afbeelding

Huid effenen
De optie "Huid effenen" vinden we onder het menu "Aanpassen" in de menubalk.
Wanneer we hierop klikken opent het dialoogvenster "Huideffening" dat onmiddellijk begint met het effenen van de foto, of huid, het is maar hoe je het wil noemen. De standaard instelling is 50%.

Maar moet er in jouw geval heel wat meer geëffend worden zoals in onderstaande foto, dan pas je dit aan door middel van de schuifbalk " Hoeveelheid".
In dit geval is dit zeker nodig, dus plaats ik de schuifknop tot 92%, in de hoop van dit kind toch nog een beetje een fatsoenlijk gezicht te kunnen geven.
Ben je tevreden klik je de knop OK.

Afbeelding
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:16

Foto's retoucheren (2)

Object verwijderen
Nog een manier om een object te verwijderen in je foto is de optie, je raad het al, "Object verwijderen".
Ook dit gereedschap vinden we onder het gereedschap "Klonen".
Het eerste wat je doet is het deel selecteren dat moet worden vervangen.
Selecteer hiervoor de knop "Selectiemodus" in de optiebalk, en klik en sleep rond het deel van de foto dat je wil verwijderen.
Vervolgens klik je de knop "Bronmodus" in de optiebalk en selecteert het deel van de foto waarmee je dit wil vervangen.
Dit plaatst een selectiekader in de foto.
Je past de grootte van het selectiekader aan door de blokjes op de rand van het selectiekader te klikken en te slepen.
Je verplaatst het selectiekader door je muisaanwijzer over het selectiekader te plaatsen, en wanneer deze wijzigt in een vierdelig pijltje, klik en sleep je dit naar de juiste positie.
En ten laatste klik je de knop "Toepassen".

Door middel van de opties "Dekking" en "Doezelen" bepalen we uiteraard de dekking, of anders gezegd de transparantie, en met de instelling van het "Doezelen" maken we van een harde rand een vloeiende rand.

Afbeelding

Achtergrond verwijderen
Wanneer je een beeld op een website gebruikt, dan kan het soms mooi zijn om het hoofdonderwerp in het beeld vrijstaand te maken door de achtergrond te verwijderen.
Dit kun je doen door in de werkblak "Gereedschappen" het gereedschap "Achtergrondwisser" te selecteren.
Wanneer je werkt met de standaardinstellingen kun je op een vrij éénvoudige manier de achtergrond wissen uit een foto, door het penseel over de achtergrond te bewegen terwijl je de linker muisknop ingedrukt houdt. Alle pixels die overeenkomen met het pixel in het midden van het penseel worden gewist.

Afbeelding

Een woordje uitleg over de opties:
Dekking: wanneer deze is ingesteld op 100%, worden pixels volledig gewist om ze transparant te maken. Bij een lagere dekking worden pixels gedeeltelijk transparant.
Tolerantie: bepaalt hoe nauwkeurig de geselecteerde pixels met de voorbeeldpixel moeten overeenkomen. De voorbeeldpixel is de pixel waarover zich de punt van het potlood bevindt.
Bij lagere waarden worden enkel pixels met nauw overeenstemmende kleuren gewist.
Bij hogere instellingen worden er meer pixels gewist. Het waardebereik loopt van 0 tot 512.
Deze optie is niet beschikbaar als het selectievakje Automatische tolerantie wordt geselecteerd.
Scherpte: bepaalt in hoeverre de zachtheid van de gewiste rand afhankelijk is van het kleurverschil tussen het object en de achtergrond.
Bij lagere instellingen vormen de te wissen randen een kleurverloop. Hogere instellingen geven een abruptere kleurenovergang te zien. Het bereik loopt van 0 tot 100.
Sampling: geeft aan op welke basis pixels worden gewist en biedt de volgende opties:
• Eenmaal: een sample (monster) nemen op het punt waar je als eerste klikt en alle overeenkomende pixels tijdens de streek wissen. Met deze instelling wis je vergelijkbare kleuren en blijven door jou gewenste gebieden behouden.
• Ononderbroken: voortdurend samples nemen en alle pixels die overeenkomen wissen. Als het gebied dat je wil wissen nogal variabel is, kun je deze optie gebruiken en de waarde Stap laag instellen, zodat het gebied tijdens het wissen regelmatig wordt gesampled. Met dit gereedschap kun je alle voorkomende kleuren wissen, waaronder voorgrondkleuren als de pixel die wordt gesampled in een gebied op de voorgrond ligt.
• Achtergrondstaal: alle pixels wissen die overeenkomen met de huidige achtergrondkleur op het palet Materialen.
• Voorgrondstaal: alle pixels wissen die overeenkomen met de huidige voorgrondkleur op het palet Materialen.
Limieten: hiermee geef je aan of de gewiste pixels naast elkaar moeten liggen en biedt de volgende opties:
• Niet-aaneengesloten: alle pixels wissen op het pad van het gereedschap die overeenkomen met de gesamplede pixels, zelfs als ze niet naast elkaar liggen. Je kunt deze modus gebruiken om bijvoorbeeld gebieden te corrigeren waarin de achtergrond zichtbaar is in gaten in de afbeelding.
• Aaneengesloten: alleen aaneengesloten pixels wissen die overeenkomen met de gesamplede pixels. Je kunt deze modus gebruiken wanneer de achtergrondpixels een kleur hebben die lijkt op de kleur van de randen van het object dat u wilt afschermen.
• RandenZoeken: gebruikt de gegevens van de rand om het wissen te limiteren.
Automatische tolerantie: hiermee bepaal je de tolerantie op basis van de pixels op het pad van het gereedschap. De tolerantie kan voortdurend wijzigen naarmate het gereedschap over verschillende delen van de laag wordt verplaatst. Schakel dit selectievakje uit wanneer je een instelling voor Tolerantie wilt opgeven.
Alle lagen gebruiken: samplet gegevens van alle samengevoegde lagen. Alleen pixels in de huidige laag worden gewist. Schakel dit selectievakje uit wanneer je alleen gegevens uit de huidige laag wil samplen.
Helderheid negeren: grote verschillen in kleurhelderheid en -verzadiging negeren. Je kunt dit selectievakje inschakelen wanneer de kleuren van het object dat je wil afschermen sterk verzadigd zijn en de achtergrond onverzadigd is, of omgekeerd.

Wens je de afbeelding te gebruiken op het Internet als transparant, sla deze dan op als transparante GIF.
Nog veel plezier op deze site...

Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 19:18

Foto's herstellen (1)

Foto verzachten
Om onze foto een beetje een romantisch gevoel te geven, kunnen we deze verzachten.
Met andere woorden, de randen van de verschillende objecten in de foto voorzien van een zachte overloop.

We kunnen dit doen met speciale lenzen voor de camera, maar dit kost veel te veel geld, dus doen we het maar in PSP, dit kost ons niks.
Om een foto te verzachten openen we eerst de foto, nogal logisch.
Vervolgens klik je de knop "Aanpassen" in de menubalk, en plaats je de muisaanwijzer over de optie "Zachtheid" in het drop-downmenu.
Een submenu verschijnt met drie opties, "Zachte focus", "Verzachten" en "Nog zachter".
Wat de tweede en de derde optie doen lijkt me duidelijk, deze verzachten de foto.

Met de eerste optie "Zachte focus" kunnen we echter het doel van de dure lenzen vervangen.
Even overlopen wat we hier allemaal kunnen aanpassen:
Zachtheid: met de optie "Zachtheid" bepalen we de kracht van de aanpassing.
Bij lagere percentages wordt de afbeelding slechts een klein beetje verzacht. Bij hogere percentages ziet de foto er vervaagd uit.
Benadrukking rand: met deze optie bepalen we hoeveel verzachting er wordt toegepast op randdetails in de foto. Bij lagere percentages worden de randen verzacht. Bij hogere percentages wordt er minder verzachting op toegepast.

Hoeveelheid: door middel van deze optie bepalen we de kracht van het stralenkranseffect.
Bij lagere waarden wordt de stralenkrans alleen aan zeer heldere gebieden toegevoegd.
Bij hogere waarden wordt er een stralenkranseffect rond alle heldere gebieden gecreëerd.
Grootte stralenkrans: deze optie bepaalt de grootte van de stralenkrans.
Bij lagere waarden is de stralenkrans klein. Bij hogere waarden is het stralenkranseffect groot.
Zichtbaarheid stralenkrans: bepaalt de mate waarin de stralenkrans zichtbaar is. Bij lagere waarden is het stralenkranseffect zwak. Bij hogere waarden is het stralenkranseffect duidelijker.
Met de optie "Met verspreid licht" kunnen we de heldere delen in de achtergrond van de foto aanpassen.
Klik de knop OK wanneer je de opties hebt ingesteld.

Wanneer we werken met selecties, zullen slechts deze worden aangepast.
Meer over selecties in een latere les.

Afbeelding

Foto verscherpen
Wanneer we de camera bewegen op het moment van de opname, kan dit leiden tot onscherpe foto's. Dit probleem is makkelijk op te lossen door de foto te verscherpen.
PSP biedt geeft ons verschillende mogelijkheden waarmee we de verscherping op foto's kunnen toepassen. Je kunt de verscherping op een selectie, een laag of op de hele afbeelding toepassen.

Klik hiervoor de knop "Aanpassen" in de menubalk, en plaats je de muisaanwijzer over de optie "Scherpte" in het drop-downmenu.

Dit opent een submenu waar we beschikken over vier opties:
"High-Pass verscherpen", "Verscherpen", "Nog scherper" en "Onscherp masker".
Wat optie twee en drie doen lijkt me duidelijk.

Met de vierde optie "Onscherp masker" passen we een verscherping toe met lage en hoge frequentie.

In het vak "Bereik" geven we een waarde in tussen 0.01 tot 100.00. Hiermee bepalen we de afstand waarbinnen afwijkende pixels worden verscherpt.
Voor foto's met close-uponderwerpen en zachtere details is meestal een hogere Bereikinstelling nodig, terwijl voor foto's met veel kleine details over het algemeen een lagere instelling voldoet.
In het vak "Kracht" typen we een waarde tussen 1 en 100 in om de kracht van de opdracht te bepalen.
In het vak "Knippen" typen we een waarde tussen 1 tot 100 om aan te geven welke lichtheidswaarden de naast elkaar liggende pixels moeten hebben om te worden verscherpt.

Dit lijkt allemaal een beetje ingewikkeld, maar dit is wanneer je hierop wat oefent, zeker niet.
Klik de knop OK wanneer je tevreden bent met de instellingen.

Afbeelding

Nu nog een woordje uitleg over de optie "High-Pass verscherpen".
Met het effect High-pass wordt het contrast van randen en gebieden met veel detail behouden, terwijl de rest van de afbeelding neutraal blijft.

In het vak "Bereik" stellen we een waarde in tussen 0.01 tot 100.00. Dit dient om de afstand waarbinnen afwijkende pixels worden verscherpt aan te geven.
Voor foto's met close-uponderwerpen en zachtere details is hier meestal een hogere "Bereik" nodig, terwijl voor foto's met veel kleine details over het algemeen een lagere instelling voldoet.
In het vak "Kracht" stellen we een waarde van 1 tot 100 om de complete kracht van de opdracht te bepalen.
In het vak "Mengmodus" kiezen we één van de drie opties, om te bepalen hoe de gebieden die met een hoge frequentie zijn verscherpt in het gebied van de oorspronkelijke afbeelding worden gemengd:
1. Overlay: de neutrale tonen in de afbeelding worden verwijderd, en de randdetails laten uitsteken.
2. Hard licht: idem dito als de optie "Overlay", maar met een groter contrast.
3. Zacht licht: geeft ons een foto op met een zachter uiterlijk.

Afbeelding
Nog veel plezier op deze site...

Plaats reactie