Enkele funkties kort uitgelegd

Allerlei nuttige uitleg over het programma...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Enkele funkties kort uitgelegd

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 18:27

Zwartwitfilmeffect

Een nieuw effect in Paint Shop Pro X is het zwartwitfilmeffect. Kies Effecten, Foto-effecten om het dialoogvenster ervan op te roepen. Vervolgens bepaalt u een filterkleur in de vervolgkeuzelijst Filterkleur. Hierdoor gebeurt hetzelfde als wanneer u een kleurfilter zou plaatsen voor een cameralens. Zoek bij de verschillende kleurkanalen het gewenste kleurfilter om de grijswaarden te bepalen. Kies Geen als u zonder filter wilt werken. Geef een waarde in voor Kracht om de verzadiging van de filterkleur te bepalen en klik op OK.


Fotolijsten

Een mooie fotolijst om uw afbeelding kan de kers op de taart zijn. Paint Shop Pro X heeft een prachtige collectie lijsten: vierkante en ovale, moderne en klassieke, passe-partouts of exotische fotoranden. Kies Afbeelding, Fotolijst om het dialoogvenster Fotolijst te openen. Daarin selecteert u in het vak Fotolijst een bepaalde lijststijl. Vervolgens bepaalt u of de lijst binnen de afbeelding moet komen, dan wordt de grootte van de lijst aangepast zodat deze binnen het doek van de afbeelding past. Kiest u Lijst buiten de afbeelding, dan wordt het canvas groter gemaakt om ruimte te winnen voor de lijst. Het toegevoegde canvas zal de huidige achtergrondkleur gebruiken voor de lijst. Bovendien kunt u de lijst omdraaien, spiegelen en 90° omkeren.


Penseel Verwringen

Met het penseel Verwringen is het mogelijk om karikaturen te maken omdat u delen van afbeeldingen vervormt. U kunt delen draaien, laten inkrimpen of opblazen. Het effect van alle toepassingen van dit penseel is tijdsafhankelijk, wat betekent dat hoe langer u het penseel boven een gebied houdt, hoe meer effect het geeft. In de optiebalk vindt u de verschillende opties. Met Verspreiden worden de pixels in de richting van de penseelstreek uitgesmeerd. De optie Uitbreiden duwt pixels weg uit het midden van het penseel. Terwijl Inkrimpen net het tegenovergestelde doet. Dan zijn er nog de opties Linksom draaien en Rechtsom draaien, waarmee u de pixels rond het midden van het penseel draait. Bij iedere penseeloptie kunt u de vorm, grootte en hardheid van het penseel bepalen. Het is vooral een kwestie van vrolijk experimenteren.


Perspectiefcorrectie

Paint Shop Pro heeft intelligent gereedschap aan boord om het perspectief van gebouwen of andere objecten te corrigeren. Selecteer het gereedschap Perspectiefcorrectie in de gereedschappenbalk. Op de afbeelding verschijnt dan een vlak met hoekhendels. Sleep elke hendel naar een hoek van het object waarvan het perspectief moet worden gecorrigeerd. In de optiebalk kunt u enkele zaken instellen. Bij Rasterlijnen bepaalt u het aantal rasterlijnen dat u wilt weergeven. Via de optie Afbeelding Bijsnijden zal de foto automatisch worden bijgesneden nadat de perspectiefaanpassing is toegepast. Klik vervolgens op de knop Toepassen of klik dubbel binnen de selectie. Wanneer het effect niet mooi is, kunt u via de knop Herstellen in de optiebalk terugkeren naar het oorspronkelijke beeld. Een enkele bewerking ongedaan maken, kan via de vertrouwde toetsencombinatie Ctrl+Z, die in bijna alle programma's werkt.


Makeover-gereedschap

In de gereedschappenbalk lijkt het op een klein make-uppalet en dat is het Makeover-gereedschap in feite ook. Als u deze tool selecteert, beschikt u via de optiebalk over drie functies om portretten te verbeteren: de Vlekverwijderaar, de Tandenborstel en de tool Zongebruinde tint. Bij de Vlekverwijderaar hebben de Corel-programmeurs vreemd genoeg als pictogram een lippenstift gekozen. Hiermee stipt u vlekken op het gelaat aan. U stelt in de optiebalk eerst de grootte in van dit gereedschap. De cursor verandert in een dubbele cirkel. Zorg er via de optiebalk voor dat de binnenste cirkel van de cursor overeenkomt met de grootte van de vlek. Het programma zal de omgeving in de buitenste cirkel analyseren om de vlek in de binnenste cirkel te verwijderen. De werking van de functie Tandenborstel is indrukwekkend. U selecteert de Tandenborstel in de optiebalk en klikt daarmee eenmaal op de tanden. Als bij toverslag verschijnt er een tandpastalach. Met de optie Zongebruinde tint hoeft de persoon in het portret niet langer naar de zonnebank. Selecteer deze optie en sleep de cursor over de huid. Zonder het detail van de huid en de sproetjes aan te tasten, zal de huid een diepere, bruinere tint krijgen. In plaats van telkens naar de optiebalk terug te keren om de penseelgrootte van de tools te regelen, kunt u ook op de Alt-toets drukken en de cursor verslepen. Laat u niet misleiden door de naam van de functies. In ons voorbeeld stippen we het wit van de ogen eveneens aan met de Tandenborstel. Tandpasta in de ogen? Nee hoor, het ietwat troebele oogwit wordt sprankelend fris. Het spreekt voor zich dat u eerst comfortabel inzoomt voordat u het Makeover-gereedschap gebruikt. Dat gebeurt door de plustoets van het klavier in te drukken. Wanneer u de mintoets indrukt, gebeurt het omgekeerde.


Rode ogen

Rode ogen zijn een veel voorkomend probleem bij foto's van mensen die binnenshuis zijn gefotografeerd met een flitser. De plotse lichtflits verlicht het binnenste van de ogen zodat ze op de foto een felle rode gloed vertonen. Met het gereedschap Rode ogen pakt u dit euvel het snelst, maar niet het best aan. Deze tool werkt wel heel eenvoudig. U zoomt flink in op de ogen en daarna stipt u het rood aan met het gereedschap. Maar het corrigeren gebeurt bruut en ongenuanceerd. De ogen die u op deze manier bewerkt, krijgen allemaal een donkerzwarte kleur. De subtiele, geavanceerde manier kost iets meer tijd, maar het resultaat is des te mooier. Kies Aanpassen, Rode ogen verwijderen. Er verschijnt dan een speciaal werkvenster met twee voorvertoningen. In het rechter voorvertoningsvenster kunt u het beeld verslepen totdat er precies één oog in past. Kies dan in de vervolgkeuzelijst de passende correctiemethode. De optie Automatisch menselijk oog is in 99 procent van de gevallen de juiste keuze, tenzij u het oog van Minoes de poes wilt corrigeren, dan gebruikt u Automatisch dierlijk oog. Sleep in het linker voorvertoningsvenster een cirkel over het oog dat moet worden gecorrigeerd. Vervolgens kunt u de oogcorrectie nog verfijnen. Het is mogelijk om de lichtheid van het pupil in te stellen, de glans, de irisgrootte en de kleur van de ogen. U kunt de selectie doezelen om een kleurovergang heel natuurlijk te laten verlopen. Wanneer u tevreden bent over het resultaat in het rechter voorvertoningsvenster, versleept u het beeld totdat het tweede oog tevoorschijn komt. Ook hier trekt u in het linkervenster een cirkel over het tweede oog. De instellingen van daarnet worden vanzelf overgenomen zodat de persoon niet zoals David Bowie met twee verschillende irissen door het leven moet.


Slimme fotocorrectie

Het rode-ogenprobleem is aangepakt, maar onze voorbeeldfoto blijft qua kleur erg flets. U hoeft niets te weten over allerlei fotografische theorieën over hoe u kleurdiepte moet aanpakken, u gebruikt gewoon de nieuwe opdracht Slimme fotocorrectie. Het dialoogvenster Slimme fotocorrectie roept u op via het menu Aanpassen. In het deelvenster linksboven staat de oorspronkelijke foto, rechtsboven wordt de aangepaste versie vertoond, gebaseerd op een analyse van het oorspronkelijke beeld. Met drie schuifregelaars kunt u de foto lichter of donkerder maken, de verzadiging verhogen of verlagen en het beeld verscherpen. De gevorderde gebruiker kan een vinkje zetten voor Geavanceerde opties om zo over meer aanpassingsmogelijkheden te kunnen beschikken. In deze modus is de optie Kleurbalans standaard ingeschakeld, waardoor de zwarte, witte en grijze delen van de foto worden herkend. Alle tussenliggende kleuren op de foto worden uitgerekend op basis van die waarden. Schakelt u de optie Kleurbalans uit, dan kunt u deze waarden opnieuw aanklikken in het linker deelvenster en de kleurbalans laten herberekenen.


Grofkorreligheid verwijderen

Beelden van een digitale camera kunnen grofkorreligheid of ruis vertonen (in het Engels heet het 'noise'). Het gaat om kleine 'stippen' die de helderheid van de afbeelding verstoren. Deze stippen zijn meestal te wijten aan slechte lichtomstandigheden of beperkingen van de sensoren van de digitale camera. In Paint Shop Pro X zijn er twee functies waarmee u ruis kunt verwijderen: Eénstaps-grofkorreligheid verwijderen en Grofkorreligheid van digitale camera verwijderen. Bij beide functies wordt de foto eerst geanalyseerd; de 'stippen' worden geïdentificeerd. De correcties worden toegepast op de geïdentificeerde gebieden. Oftewel het plaatje wordt helderder en veel scherper. Bij de optie Eénstaps-grofkorreligheid verwijderen kunt u als gebruiker geen instellingen bepalen. Bij Grofkorreligheid van digitale camera verwijderen, kunt u de correctiegevoeligheid in een apart venster instellen.


High-pass verscherpen

Naast de bekende verscherpingsfilters heeft Paint Shop Pro X een nieuw filter: High-pass verscherpen. Hiermee kunt u randen en details in foto's op een uitstekende manier verbeteren. Via Aanpassen, Scherpte, High-pass verscherpen wordt het betreffende dialoogvenster geopend. Daar geeft u een waarde in van 0.01 tot 100 bij Bereik om de afstand (radius) te bepalen waarbinnen u ongelijke pixels wilt zoeken die moeten worden verscherpt. Voor beelden in close-up en zachtere details is meestal een hogere instelling nodig dan voor foto's met veel details. Geef een waarde in van 1 tot 100 bij Kracht om de algehele kracht van de optie te bepalen. Ten slotte kiest u in de keuzelijst Mengmodus een manier hoe de verscherpte gebieden met de oorspronkelijke afbeelding moeten worden gemengd. Bij Overlay worden de neutrale tonen in de afbeelding verwijderd en zullen de randdetails 'in de verf' worden gezet. De optie Hard licht levert een groter contrast op dan Overlay, terwijl Zacht licht als resultaat een zachte verscherping geeft.


Het palet Browser

De vorige fotobrowser van Paint Shop Pro is vervangen door het nieuwe palet Browser dat is geïntegreerd in de werkruimte van het programma. Standaard staat hij onderaan het scherm. In het palet kunt u inzoomen op miniaturen, alle miniaturen weergeven in de modus Fotostrook en overzichtsafdrukken maken. U vindt er ook de vertrouwde Windows XP-icoontjes om door de mappenstructuur van uw harde schijf te kunnen navigeren. Verder is er een pictogram om de afbeeldingsgegevens van een miniatuur op te roepen. Als de miniaturen naar uw zin te klein zijn, kunt u ze traploos vergroten met het sleepbalkje rechts bovenaan het palet. Het lijkt op het eerste gezicht op een zoekvak, maar dat is het niet. Hoe meer u de blauwe vulling naar rechts sleept, hoe groter de miniaturen zullen worden afgebeeld. U kunt de inhoud van het palet ook in Filmstripweergave laten tonen via de gelijknamige knop. En wie graag een afdruk wil van de inhoud, klikt op het icoontje met het printertje. Op die manier wordt er een overzichtsafdruk gemaakt.


Achtergrondwisser

Met het gereedschap Achtergrondwisser kunt u gemakkelijk saaie of oninteressante achtergronden weghalen zonder de details in het plaatje aan te tasten. Open de afbeelding waarvan u de achtergrond wilt weghalen. Selecteer het gereedschap Achtergrondwisser. In de optiebalk kiest u een handige penseelgrootte. In ons voorbeeldfoto met het schip kiezen we 150 pixels. We halen een luchtpartij weg door met de tool op de zones boven het schip te klikken. De intelligente tool zoekt zelf wat de achtergrond is op basis van kleurgelijkenis. U hoeft dus niet bang te zijn dat er stukjes van het voorgrondbeeld worden weggehaald. Mocht dat onverhoopt toch het geval zijn, dan kunt u via de toetsencombinatie Ctrl+Z of het menu Bewerken, Ongedaan maken steeds een stapje teruggaan. Alles wat u met de tool aanklikt, wordt transparant. De transparantie wordt weergegeven door middel van een grijs schaakbordpatroon. Wij verbeteren verder nog de kwaliteit van het deel waarop het schip en de helikopter staan via Aanpassen, Eénstaps-fotocorrectie. Daarna kopiëren we de afbeelding met Bewerken, Kopiëren. We openen een foto met een betere luchtpartij en plakken er de vorige afbeelding als een nieuwe laag bovenop via Bewerken, Plakken als nieuwe laag of Ctrl+L. In het palet Lagen komt de laag met het schip boven de laag met de lucht te staan. Als u de afzonderlijke laaginformatie wilt behouden, kunt u de foto bewaren als PSPImage, maar dan kunt u dit plaatje niet importeren in andere programma's. Interessanter is om de afbeelding te bewaren in een beeldformaat met één enkele laag zoals jpeg of tif.


Objecten verwijderen

Als u delen van een foto wilt weghalen, kunt u het gereedschap Objecten verwijderen gebruiken. Als u dit gereedschap niet onmiddellijk vindt, kunt u de muisaanwijzer boven de verschillende tools houden, zodat de naam ervan verschijnt. Het gereedschap Objecten verwijderen bevindt zich bij de gereedschappen Krasjes verwijderen en Klonen. Logisch, want ze werken alledrie volgens het kloonprincipe. Zorg ervoor dat in de optiebalk de Selectiemodus actief is. Dit ziet u aan de ingedrukte lassoknop. Trek een ruwe selectie om het object dat u wilt wegwerken. In ons geval is dat het bootje op de achtergrond. Vervolgens klikt u in de optiebalk op de knop Bronmodus, die zich rechts naast het lassootje bevindt. Wanneer u dat doet, verschijnt er een kader in beeld met acht handvaten. Met behulp van het centreerpunt en de handvaten past u de afmetingen van het selectiekader zo aan dat het iets groter wordt dan het object dat u wilt wegwerken. Met behulp van het ronde punt in het midden kunt u dit kader slepen naar de plaats waar de vervangende achtergrond staat. Wij slepen het bronkader netjes achter het bootje. Ten slotte klikken we dubbel in het bronkader en abracadabra, het bootje wordt vervangen door rustig kabbelende golven. Ten slotte gaan we naar Selecties en daar kiezen we Niets selecteren zodat de selectieranden verdwijnen.


Eenstaps-fotocorrectie

Wanneer u zonder veel gedoe een beeld wil verbeteren of wanneer u niet zeker bent welke aanpassingen er precies nodig zijn, is de opdracht Eénstaps-fotocorrectie een goede optie. Kies daarvoor Aanpassen, Eénstaps-fotocorrectie. Meteen worden kleurbalans- en verscherpingcorrecties op het beeld toegepast. In ons voorbeeld ziet u hoe het wit van de sneeuw er aanvankelijk erg groen uitziet en na de ingreep opklaart.


Slimme fotocorrectie

Bent u niet tevreden over de instant-oplossing van Eénstaps-fotocorrectie, kies dan Aanpassen, Slimme fotocorrectie. In het bovenste deel van het dialoogvenster worden de originele en de bewerkte foto getoond. Omdat in ons voorbeeld de schaduwen veel te donker zijn, zullen we in het vak Helderheid het schuifje Schaduwen naar Lichter bewegen. Ook de Verzadiging drijven we lichtjes op zodat het beeld niet te plat van kleur wordt. De meeste foto's worden ook beter door de randen iets te verscherpen. Daartoe dient de regelaar Focus.


Invulflits

Om de donkere delen van een foto snel aan te passen, kiest u het best Aanpassen, Invulfits. Een onderbelichte foto zal hierdoor lichter worden. Geef in het dialoogvenster de kracht aan van de invulflits. In het voorbeeldvenster waar links het origineel en rechts de aangepaste versie staat, merkt u op zicht hoeveel kracht u aan de invulflits moet toekennen om de onderbelichte objecten bij te lichten. We raden aan om de optie Voorbeeld op afbeelding aan te vinken zodat de ingreep onmiddellijk op de grote afbeelding wordt voorvertoond. In ons voorbeeld is de invulflits op een kracht van 76 ingesteld. Omdat de foto door deze ingreep kan vergrijzen, kunt u in hetzelfde paneel de verzadiging opkrikken.


Niveaus

Het dialoogvenster Niveaus is grondig onder handen genomen in versie XI. Met de opdracht Aanpassen, Helderheid en contrast, Niveaus kunt u belichtingsproblemen accuraat verbeteren. Het dialoogvenster lijkt vanaf nu op dat van Photoshop waarin u een histogram te zien krijgt. Wanneer de lichte en donkere waarden ideaal verdeeld zijn, zal het 'gebergte' zich over de gehele breedte van het histogram uitspreiden. Is dat niet het geval, dan kunt u het zwartpunt (links) en het witpunt (rechts) naar de linker- en rechtervoet van de grafiek slepen.


Huid effenen

Paint Shop Pro XI beschikt over een indrukwekkende tool om de huidskleur van mensen snel heel gelijkmatig en effen te maken. Kies Correcties, Huideffening en gebruik dan de schuifregelaar Hoeveelheid. Door hem naar rechts te verplaatsen, past u meer effening toe. Dit stukje vernuft zoekt zelf de huidtinten en corrigeert die zonder dat dit invloed heeft op bijvoorbeeld de ogen of lippen. Mocht het programma zich toch vergissen dan kunt u eerst de huid selecteren en daarna de functie Huideffening gebruiken.


Lampen

In Paint Shop Pro XI beschikt u over maximaal vijf extra lampen waarvan u zelf bepaalt welke kleur ze uitstralen. Klik op Effecten, Belichtingseffecten, Lampen. Links onderaan ziet u vijf genummerde knoppen voor iedere lamp. Wanneer u op zo'n knop klikt, kunt u de richting en de intensiteit van die lamp regelen. Bij Instellingen kunt u het vinkje in het vak Aan wegklikken en zo de lamp uitzetten. Het werken met dit effect lijkt ingewikkeld, maar als u om te beginnen alle lampen uitzet, is het een stuk overzichtelijker. Kies dan knopje 1 zodat de positie van de lamp in het voorvertoningvenster verschijnt. Positioneer die lamp op de juiste plaats. U kunt de richting en de breedte van de lichtstaal bepalen door met de muis aan de kruisen en het rondje te trekken. Bij Kleur kunt u het licht een andere kleur geven. Het vak Donkerheid bepaalt de donkerte van de niet-verlichte gebieden in de afbeelding. Staat de eerste lamp goed, dan gaat u verder met de volgende. Het resultaat wordt zichtbaar in de voorvertoning rechts.


Achtergrondlicht

Overbelichting voorkomt u nog steeds het best met een lichtmeter. Natuurlijk kunt u de belichting ook softwarematig aanpassen. Paint Shop Pro XI heeft daarvoor speciaal het filter Achtergrondlicht. U zult zien dat hiermee de overbelichting al heel wat verbetert, maar wanneer er veel te veel lichte gebieden zijn, zult u ook nog het histogram moeten aanpassen via Aanpassen, Helderheid en contrast, Histogram aanpassen. Zoals we vertelden in tip 4 moet u daar het pijltje met de naam Laag naar de voet van de berg slepen en daarna doet u hetzelfde met het rechterpijltje. Door het middelste pijltje (Gamma) naar links te slepen verdonkeren de middentonen.


Grofkorreligheid

Beelden die met flitslicht worden genomen, hebben vaak last van grofkorreligheid of ruis. Slechte lichtomstandigheden of de beperking van de sensoren van de digitale camera veroorzaken dit probleem. Paint Shop Pro XI heeft twee opdrachten om dit probleem te verhelpen: Eénstaps-grofkorreligheid verwijderen en Grofkorreligheid van digitale camera verwijderen, die u beide onder Aanpassen aantreft. Met Eénstaps-grofkorreligheid verwijderen is het niet mogelijk om instellingen te wijzigen. Bij Grofkorreligheid van digitale camera verwijderen kunt de correctiegevoeligheid wel in een apart venster instellen. In beide gevallen wordt eerst het beeld geanalyseerd: de grofkorreligheidsartefacten worden geïdentificeerd en dan gecorrigeerd. In het dialoogvenster van Grofkorreligheid van digitale camera verwijderen ziet op het tabblad Grofkorreligheid verwijderen op het voorbeeld rechtsonder drie dradenkruisen. Deze kruisen duiden aan waar de monsters van korreligheid in de hoge lichten, de middentonen en de schaduwen worden genomen. Deze monsters worden door het filter zelf bepaald. Met de rechtermuisknop ingedrukt kunt u het dradenkruis verslepen om een ander monstergebied te bepalen.


Bleken

Een andere uitstekende manier om een onderbelicht beeld te laten opklaren is de laag dupliceren in de modus Bleken. Dat gaat als volgt. Open het palet Lagen zodat u ziet wat u doet (Beeld, Paletten, Lagen). Daarna dupliceert u de achtergrondlaag met Lagen, Dupliceren. In het palet Lagen wijzigt u de modus die standaard op Normaal staat in de modus Bleken. U zult merken dat de afbeelding veel lichter wordt zonder dat er een zweem over het beeld verschijnt. U kunt de foto nog verder laten opklaren door telkens de bovenste laag (die op Bleken staat) te dupliceren. Wanneer het effect overdreven gaat lijken, verlaagt u de dekking van de bovenste laag.


Vermenigvuldigen

Op bijna dezelfde manier is het mogelijk om een overbelicht beeld te corrigeren. Dupliceer de achtergrondlaag en wijzig de overvloeimodus van de bovenste laag in Vermenigvuldigen. Opnieuw kunt u dit herhalen tot het resultaat net iets overdreven lijkt. Vanaf dan kunt u het resultaat fijnregelen door de dekking van de bovenste laag te verminderen. De overvloeimodus Vermenigvuldigen geeft hetzelfde effect als wanneer u twee dezelfde dia's over elkaar tegen het licht houdt.


Velddiepte

Een geweldige nieuwkomer is de functie Velddiepte. Hiermee is het mogelijk om een focusgebied te maken dat de aandacht trekt op het onderwerp van de foto. De velddiepte wordt beïnvloed door verschillende factoren waaronder de afstand van de camera, het onderwerp en de sluitertijd. Ga naar Aanpassen, Velddiepte. In het dialoogvenster hebt u drie gereedschappen om het focusgebied te selecteren: een cirkelvormige selectie, een selectie uit de vrije hand met de lasso of een rechthoekige selectie. Met de schuifbalk Vervaging regelt u de sterkte van de vervaging. Technisch gezien gaat het om Gaussiaans vervagen. Met het schuifbalkje Randvermenging zorgt u dat de overgang tussen scherp en vaag geleidelijk verloopt. Hoe meer u deze regelaar naar rechts beweegt, hoe breder het overgangsgebied wordt. Vroeger moest u voor hetzelfde resultaat vier handelingen uitvoeren.


Tijdmachine

Tijdmachine is eveneens een nieuw snufje van Paint Shop Pro XI, waarmee u bepaalde antieke fotografische stijlen simuleert. U hebt daarbij de keuze uit zeven stijlen daterend van 1839 tot de jaren 80. In het dialoogvenster Tijdmachine worden miniatuurweergaven getoond waarmee u het effect op uw foto kunt bekijken. Voor wie van een vleugje fotografiegeschiedenis houdt, wordt in het informatievak telkens een korte beschrijving van de fotografische technieken van weleer gegeven. Kies Effecten, Foto-effecten, Tijdmachine. Met de schuifregelaar Intensiteit past u het uiterlijk van ieder effect aan. Het fotolijstje krijgt u er zomaar bij.


Kleurwisselaar

De meeste fotobewerkingsprogramma's hebben zo hun oplossingen om objecten van kleur te laten verwisselen. De nieuwe Kleurwisselaar in Paint Shop Pro XI onderscheidt zich van andere gereedschappen omdat er rekening wordt gehouden met de belichting en de schaduw van de opgegeven kleur. Met de Kleurwisselaar worden variaties in helderheid van de afbeelding geanalyseerd en op basis daarvan wordt de nieuwe tint aangebracht. Het gereedschap is overigens niet bedoeld voor patronen of verlopen. Selecteer bij de gereedschappen de Kleurwisselaar. Het pictogram lijkt op een groene bal die voor een blauwe ligt. Vindt u hem niet? Hij is gegroepeerd met het gereedschap Vlakvulling. Vervolgens kiest u een nieuwe kleur op het palet Materialen (Beeld, Paletten, Materialen). Wanneer u liever een kleur uit de afbeelding zelf selecteert, gebruikt u het gereedschap Pipet. Plaats de muisaanwijzer van de Kleurwisselaar op de kleur die u wilt veranderen en klik. Of klik met de rechtermuisknop om opnieuw te kleuren met Materiaal achtergrond/vulling. In het vak Tolerantie bepaalt u hoe nauwkeurig de huidige kleur moet overeenkomen met vergelijkbare kleuren. De optie Zachtheid rand legt vast hoe de grenzen aan de opnieuw gekleurde pixels worden beïnvloed. Hoe hoger de instellingen hoe verder de nieuwe kleur zachtjes uitloopt.


Doordrukken en tegenhouden

Hebt u de gereedschappen Doordrukken en Tegenhouden al gevonden? Ze zitten in de gereedschappenbalk verstopt achter het gereedschap Lichter/donkerder. Tegenhouden is handig wanneer u schaduwen in een afbeelding wilt terugdringen zonder ze te verwijderen. Hiermee maakt u gebieden van een foto lichter. Wanneer u met de linkermuisknop ingedrukt op een zone klikt of veegt wordt die lichter. Houdt u de rechtermuisknop ingedrukt dan wordt de zone donkerder. Het gereedschap Doordrukken doet net het tegenovergestelde. Waarom hebben we dan nog het gereedschap Lichter/donkerder nodig? Goeie vraag. Het effect van deze tool is gewoon sterker dan die van Doordrukken en Tegenhouden.


Zonnestraal

Soms kan men een hinderlijke schittering beter overtreffen dan proberen weg te werken. In ons voorbeeld hebben we bij Effecten, Belichtingseffecten de functie Zonnestraal gekozen. In het linkervenster verschijnt een kruisje dat u kunt verslepen met de linkermuisknop. Op die manier kunt u het centrum van de weerkaatsing positioneren. Verder kunt u de dichtheid en helderheid van de stralen afzonderlijk instellen. Zelfs over de helderheid van de lichtcirkels hebt u de volledige controle.


Schaduwspel

Geen licht zonder duisternis. U kunt erg mooie portretten maken door gecontroleerde schaduwen te gebruiken. Om te beginnen dupliceert u de achtergrondlaag (Lagen, Dupliceren). Op dat duplicaat selecteert u de zone van het gezicht die u wilt laten oplichten. Vervolgens doezelt u deze selectie royaal via Selecties, Wijzigen, Doezelen. In ons voorbeeld hebben we een doezelstraal van 60 pixels ingesteld. Omdat u de achtergrond wilt verduisteren, keert u de selectie om met Selecties, Omkeren. Die zone vult u via het gereedschap Vlakvulling met puur zwart. Om de achtergrond toch nog te laten doorschijnen, vermindert u de dekking van de bovenste laag. Ten slotte voegt u de lagen samen en vermindert u de verzadiging en de helderheid met Aanpassen, Kleurtoon en verzadiging, Kleurtoon/verzadiging/helderheid. Het beeld krijgt hierdoor een zweempje mysterie.
Nog veel plezier op deze site...

Plaats reactie