Verschil tussen GIF, JPG en PNG

Allerlei nuttige uitleg over het programma...
Plaats reactie
Gebruikersavatar
jangske
Site Admin
Berichten: 1011
Lid geworden op: 14 jun 2017, 07:23

Verschil tussen GIF, JPG en PNG

Bericht door jangske » 14 jun 2017, 14:28

Afbeelding Verschil tussen GIF, JPEG en PNG Afbeelding

Bij het opslaan van afbeeldingen heb je diverse mogelijkheden om je afbeelding in verschillende bestandsformaten op te slaan. De meestgebruikte zijn hiervan de GIF, JPEG en PNG. Hieronder een klein overzichtje van de verschillen tussen de drie en waarvoor ze het meest gebruikt worden.


GIF

Als eerst de GIF. GIF is de afkorting voor Graphics Interchange Format en is ontwikkeld door Compuserve en bestaat sinds 1987. GIF ondersteunt een maximaal aantal kleuren van 256 wat gelijk een nadeel is van het bestandsformaat. GIF bestanden worden vrij veel gebruikt op het internet en wordt ook gebruikt om geanimeerde afbeeldingen mee te maken met vaak kleine cartoons. GIF ondersteunt ook transparantie waarmee je een doorzichtige afbeelding kunt maken of delen van de afbeelding doorzichtig maakt. De compressietechniek die wordt gebruikt voor GIF is gepantenteerd door Unisys. Hierdoor moeten toeslagen betaald worden voor gebruik in programma's welke deze compressie gebruiken zoals Adobe Photoshop. De bestandsgrootte is over het algemeen vrij klein. Als extra heeft GIF een techniek genaamd Dithering. Met de Dithering techniek krijg je een wat korrelig patroon dat gemiddeld de goede kleuren probeert weer te geven. Het is de keus van de gebruiker om deze optie aan of uit te zetten bij het opslaan.

JPEG

Joint Photographic Experts Group is de betekenis van de afkorting JPEG en heeft de extensie .JPG. JPEG is het meest geschikt voor foto's en niet voor kleine plaatjes zoals waar de GIF gebruikt voor wordt. Kwaliteitsverlies is er haast niet bij het opslaan van foto's op 100 procent maar wel bij het opslaan van bijvoorbeeld een logo waar je dus beter een GIF voor kunt gebruiken waarmee het dan wel er goed uit ziet. De bestanden zijn zeker op volle kwaliteit vrij groot en is terug te brengen door compressie echter krijg je dan wel kwaliteitsverlies. Het is met JPEG niet mogelijk een afbeelding transparant te maken, wel om de kwaliteit aan te geven waardoor je enigzins de grootte van het bestand iets kunt terugbrengen Het is ook niet mogelijk om geanimeerde afbeeldingen te maken met JPEG. Ook voor JPEG is er een patent waarvan Forgent Networks de eigenaar van is en ook voor betaald moet worden voor gebruik net als bij GIF.

PNG

PNG is het derde bestandsformaat en is de afkorting van Portable Network Graphic. PNG bestaat sinds 1995 is ontwikkeld als alternatief voor het gepatenteerde GIF en JPEG. PNG is patentvrij en komt daarom ook vaak voor in programma's die open-source zijn. PNG is het best geschikt voor plaatjes waarover geen kwaliteitsverlies mag zijn zoals bepaalde grafieken of schema's waarmee je overigens wel kleine bestanden hebt. PNG ondersteunt ook transparantie en ook een gedeeltelijke transparantie waarvan het laatste niet ondersteund wordt door GIF. Echter Internet Explorer 6 kan alleen nog niet goed overweg met PNG en transparatie in afbeeldingen niet. In Internet Explorer 7 is dit overigens opgelost. PNG ondersteunt ruim 16 miljoen kleuren en heeft in Photoshop 2 opslagmogelijkheden, 8 bit en 24 bit 8 bit bestanden zijn over het algemeen kleiner maar heeft een minder bereik in kleuren.
Nog veel plezier op deze site...

Plaats reactie